VÄXJÖ 2022-8-1 KL. 17:35

Rasmus Paludan ville elda Koranen i Araby - hänvisas till Stortorget

Av Hans Nilsson

Rasmus Paludan ville elda Koranen i Araby - hänvisas till Stortorget
Rasmus Paludan: "Söndag den 7 augusti 2022 kommer jag till Malmö, Helsingborg och Växjö. Det finns många ligister i dessa städer". Foto: Bild tagen på Instagram

VÄXJÖ. Rasmus Paludan ville komma till Växjö och demonstrera mot islam genom att elda Koranen i Araby nu på söndag den 7 augusti.
Men polisen hänvisar honom till ett annat ställe i Växjö - man har gett honom tillstånd att vara på Stortorget istället.
I påskas nekades svenskdanske Rasmus Paludan av polisen att bränna Koranen i Araby. Nu har han återigen ansökt om tillstånd hos polisen om att få demonstrera mot islam i Araby genom att elda Koranen - och återigen vill polisen inte ge honom tillstånd att vara i Araby och genomföra sin aktion.
Rasmus Paludan har istället fått tillstånd att vara på Stortorget i Växjö på söndag klockan 16.00-19.30. Enligt polisen är Araby inte en lämplig plats att vara på och elda Koranen, med tanke på säkerhet och ordning.
Det var på Instagram som Rasmus Paludan skrev så här för ett par dagar sedan:
"Söndag den 7 augusti 2022 kommer jag till Malmö, Helsingborg och Växjö. Det finns många ligister i dessa städer. Men de är nu jätterädda för mig och kommer nog att hålla sig borta av rädsla. De får stanna hemma hos deras mammor. Dette är bra. Då kan jag bränna stora horboken utan att bli störd".
I påskas var Rasmus Paludan i flera städer i Sverige och höll i demonstrationer mot islam genom att bränna Koranen.
Det ledde till våldsamma upplopp. Flera hundra muslimer, både kvinnor och män och barn och ungdomar, kastade sten på poliser och förstörde polisbilar. Ett par hundra poliser skadades dessutom vid upploppen.
I sommar har Paludan återigen genomfört koranbränningar, men det har inte resulterat i några upplopp då. Det är via sitt högerextrema parti Stram Kurs som Rasmus Paludan har ansökt om tillstånd hos polisen att elda Koranen i Araby.