VÄXJÖ 2024-5-17 KL. 17:25

Pride i Växjö lockade tusentals personer

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Pride-paraden i Växjö har verkligen blivit en folkfest med hundratals föreningar, organisationer och företag. Flera tusen personer tittade på och deltog i Växjö Prides årliga parad som gick genom Växjö city förra lördagen.

Pride i Växjö lockade tusentals personer
Suzana Mocevic, ordförande i Växjö Pride, med Pride-flaggan inför flera tusen personer på paraden i Växjö. Foto: Hans Nilsson


Pride-tåget samlades vid parkeringen vid Norrtull. Klockan 14 gick de via Norrgatan och Kronobergsgatan in på Storgatan, Oxtorget och Sandgärdsgatan till Linnéparken. Där väntade en konsert med Cazzi Opeia och Elecktra och på kvällen och natten var det efterfest med Växjö Pride på PM, 4-in-1 Queer Party.

Pride-paraden i Växjö vill skapa ett mer inkluderande samhälle för allas rätt att vara och älska den man själv vill. Paraden har vuxit enormt och blivit en stor grej i Växjö sedan starten 2013 då den lockade 500 personer.
Det märktes förra lördagen, och det var inte bara det att det var otroligt mycket folk i själva tåget. För längs paraden på Storgatan stod det lika många människor och tittade på alla färgsprakande ekipage och glada deltagare. Totalt handlade det om ett antal tusen personer.
- Det är med stor stolthet vi ser tillbaka på 11 år av Växjös viktigaste vecka och vi fortsätter att ta kampen vidare tillsammans. Växjö har i hög grad genom åren symboliserat frihet, öppenhet och kärlek, berättade Suzana Moc´evic´, ordförande i Växjö Pride, nyligen i Lokaltidningen.

Hedersflaggan bars av personal på Växjö bibliotek och Det fria ordets hus i Växjö och de syntes längst fram i Pride-paraden.
Växjö bibliotek och Det fria ordets hus fick den äran för att de anses ha en viktig roll i att verka för yttrandefrihet och att det fria ordet får höras. I Växjö Pride vill man lyfta fram att bibliotekarier har tagit ställning genom att bjuda in sagoläsande dragqueens på flera platser i Sverige.

hans nilsson


Det var flera färgsprakande ekipage och glada deltagare i Pride-paraden. Foto: Hans NilssonPride-paraden i Växjö är en stor folkfest med hundratals föreningar, organisationer och företag. Foto: Hans Nilsson