VÄXJÖ 2023-9-15 KL. 09:30

Premiär för ny dansshow: ”Vi vill lyfta dansen i Växjö”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 16 och 17 september sätter fem erfarna kvinnliga dansare från Växjö upp en helt ny dansföreställning, ”More of that Jazz”, på Växjö Teater.
- Vi brinner för att skapa och visa dans, och vi vill att Växjö ska få se bra dans. Nu hoppas vi att vi kan ge dansen i Växjö ett lyft och att det blir fler lokala föreställningar, säger Fanny Karlsson i dansgruppen Razdaz Dance.

Premiär för ny dansshow: ”Vi vill lyfta dansen i Växjö”
Dansgruppen Razdaz Dance i Växjö. Från vänster: Therése Thomasdóttir Headström, Fanny Karlsson, Emma Ericsson, Alicia Kerrolf och Gabriela M. Anselmo. Foto: Jacob Alpteg.


Det är inte varje dag en ny lokal dansföreställning har premiär i Växjö - men klockan 19.00 den 16 september på Växjö Teater så blir det verklighet.

Då sätts ”More of that Jazz” upp av fem kvinnliga dansare i 25- till 40-årsåldern som bildat dansgruppen Razdaz Dance i Växjö. Dagen efter på söndagen den 17 september spelas den igen på teatern, men klockan 15 istället.
Det är en 50 minuter lång dansföreställning helt utan dialog eller monolog. Men med dans till jazzmusik i en abstrakt och rökig klubbmiljö med en bardisk och ett bord på scenen - och där den folkliga jazzdansens ursprung hyllas och presenteras i symbios med ljuset som danspartner.
- Det är mycket fart och go i den här föreställningen. Dansen står verkligen i fokus. Det är dans, musik och tystnad och vi jobbar mycket med ljuset på scenen, berättar Fanny Karlsson och fortsätter:
- Vi är influerade av tidig jazz, från 1920-talet, och charleston. Men vi skapar en egen grej av det, där vi blandar från olika stilar som afro och hiphop.
- Afrikansk dans är ju grunden till jazzdansen som sedan utvecklades till hiphop. Det är därför man kan se mycket likheter mellan stilarna och det tycker vi är intressant att få visa.

Dansarna som sätter upp ”More of that Jazz” är Therése Thomasdóttir Headström, Fanny Karlsson, Emma Ericsson, Alicia Kerrolf och Gabriela M. Anselmo.
De har dansat i flera år och brinner för dans och underhållning. Fanny Karlsson och Emma Ericsson är lite av ledarfigurer i arbetet med ”More of that Jazz”.
Emma Ericsson var med och startade dansstudion Move it i Växjö ihop med Ingrid Andrén. Hon har varit iväg i andra länder och utbildat sig inom dansen, men bor nu i Ljungby.
Fanny har gjort en liknande resa, men hon bor i Växjö igen. Hon och Emma satte upp en julshow på det nya Kulturhuset i Ljungby förra året och fick blodad tand eftersom det gick bra. De ville göra fler dansföreställningar - och helst i Växjö.

Det är därför de nu ska ha premiär på en helt ny dansföreställning på Växjö Teater som de har hyrt en hel helg.
Växjö har varit en bra stad för unga dansare i flera år. Men arbetstillfällena finns inte här om man vill bo kvar och leva på dansen, konstaterar Fanny, som frilansar som dansare och har en lärartjänst på estetiska dansprogrammet på Katedralskolan.
- Regionteatern har bra dansföreställningar och det finns dansstudior, men det finns inget lokalt danskompani i Växjö.
- Tänk om man kunde få dansare att vilja stanna i Växjö, om dansare kunde få möjlighet att vara kvar i Växjö och leva på att vara dansare.
- Vi hoppas att det vi gör nu med ”More of that Jazz” kan vara starten på att få igång dansen med fler lokala föreställningar, förklarar Fanny.

hans nilsson


- Det är mycket fart och go i den här föreställningen. Dansen står verkligen i fokus, berättar Fanny Karlsson. Foto: Jacob Alptegklockan 19.00 den 16 september på Växjö Teater har "More of that Jazz" premiär. Foto: Jacob Alpteg.