VÄXJÖ 2023-10-30 KL. 09:25

Polisen stal bild - får betala skadestånd

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Polisen i Kronoberg tvingas betala skadestånd till TT Nyhetsbyrån efter att ha använt en av TT:s bilder till ett inlägg på Facebook - Polisen Växjö/Alvesta - nu i höst. Myndigheten går med att betala 2 850 kronor till TT för intrånget i upphovsrätten.

Polisen stal bild - får betala skadestånd
Foto: Skärmbild


När polisen gör inlägg på sitt Facebook-konto använder de bilder. Bilden det handlar om publicerades på Facebook-kontot ”Polisen Växjö/Alvesta” den 29 augusti 2023. Men bilden tillhör Nyhetsbyrån TT AB och polisen hade använt bilden utan giltig licens. Bilden togs därför bort från Facebook-kontot den 11 september 2023.

Polisen i Kronoberg använde bilden i tron om att den var öppen att använda. Bilden inhämtades för publicering på annat sätt än vad som gäller annars i Polismyndighetens rutiner.
Det anses utrett att Polismyndigheten av oaktsamhet gjort intrång i TT Nyhetsbyrån AB:s upphovsrätt.
Polisen i Kronoberg går med på att betala ett skadestånd på 2 850 kronor för att man utan tillstånd eller betalning har publicerat en bild från TT Nyhetsbyrån.
Anspråket är uppdelat i tre poster uppgående: 950 kronor avser skäligt vederlag, 950 kronor kompensation och 950 kronor ytterligare skada.
hans nilsson