VÄXJÖ 2023-12-5 KL. 12:00

Polisen har en misstänkt för skadegörelsen på Cultix

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Nyligen fick Magnus Gummesson ett skyltfönster krossat till sin butik Cultix på Storgatan 7 i Växjö för tredje gången på tre år och ett halvt år. Polisen har nu meddelat honom att man var på plats på natten och omhändertog en misstänkt för skadegörelsen på hans butik. Den misstänkte sparkade sönder rutan vid ett bråk.
- Nu har jag kanske möjlighet att kräva skadestånd av den här personen, säger Magnus Gummesson.

Polisen har en misstänkt för skadegörelsen på Cultix
Skyltfönstret på Magnus Gummessons butik Cultix krossades, men lagades snabbt. Nu visar det sig att polisen har en misstänkt för skadegörelsen. Foto: Hans Nilsson


Det var en mycket tråkig syn som mötte Magnus Gummesson en söndag vid klockan 11 när han kom till sin butik Cultix, som säljer skivor och böcker.
Skyltfönstret mot Storgatan hade krossats. Han fick snabbt städa undan det krossade glaset i fönstret och ta kontakt med försäkringsbolaget som skickade en glasmästare för att sätta in ett nytt skyltfönster.
- Jag har en självrisk på 11 500 kronor. Sedan ska en ny dekor upp på fönstret också och den går på 1000 kronor. Dessutom har det tagit en del av arbetstiden att städa och ordna med detta, berättade Magnus Gummesson i Lokaltidningen och fortsatte:
- Jag måste sälja för 25 000-30 000 i butiken för att få in vad det krossade skyltfönstret har kostat mig totalt. För en stor butikskedja är det ingen större kostnad, men jag är en enskild butiksägare och då blir det här rätt mycket pengar.
Magnus Gummesson hade ingen aning om varför någon krossat rutan till skyltfönstret. Om han hade haft det skulle han kunna kräva skadestånd för den sönderslagna rutan tänkte han.
Nu har han fått ett brev från polisen som meddelar att en anmälan mot en misstänkt har gjorts. Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse i samband med att man kallades till platsen natten mot den 12 november.

Den misstänkte slog först en okänd person med ett knytnävsslag. Det såg en ordningsvakt på O´Learys, som ligger mitt emot Cultix.
Två vakter skulle då omhänderta den misstänkte som var på väg att lämna platsen. Den misstänkte blev våldsam och gjorde motstånd mot vakterna. Det blev tumult när flera andra personer lade sig i ingripandet.
Den misstänkte ska mitt i detta tumult ha sparkat sönder rutan till Cultix skyltfönster. Polisen kallades till platsen och omhändertog den misstänkte enligt LOB, Lagen om omhändertagande av berusade personer.
Den här personen är nu misstänkt för skadegörelse, våldsamt motstånd och misshandel.
hans nilsson