VÄXJÖ 2024-2-2 KL. 12:43

Pjäs om livets helande kraft

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. ”Jag tror det är vår därute” är en verklighetsbaserad och inspirerande pjäs om förlust, sorg och om människans enorma kraft och livets helande egenskaper. Den 6 februari spelas den på Växjö Teater med Guldbaggevinnaren Maria Sundbom, känd från ”Fröken Frimans krig” och ”Bron”.

Pjäs om livets helande kraft
Guldbaggevinnaren Maria Sundbom i "Jag tror det är vår därute". Foto: Louise Helmfrid


Kan en mamma som har förlorat sina barn bli hel igen? Det är utgångspunkten i pjäsen ”Jag tror det är vår därute”, som är en dramatisering av den italienska konstnären Gaia Saitta och som hade premiär den 16 januari i år.
Pjäsen görs som en monolog av Maria Sundbom. Den bygger på en verklighetsbaserad roman av Concita De Gregorio som i sin stur bygger på ett olöst fall där en mamma förlorade både sina döttrar.
Det handlar om Irina. En högt uppsatt chef som kämpar mot en kontrollerande make som försvinner med deras barn efter att hon begär skilsmässa. Hon känner att livet har tappat sin mening och att allt är tomt efter att ha sökt efter sina barn i flera år och upplevt motgångar och byråkratiska hinder.
Men plötsligt vänder livet när hon träffar en person som väcker förbjudna känslor hos henne mitt i sorgen. Någonstans utanför mörkret anar hon ett varmt och inbjudande ljus som påminner om hur livet brukade kännas. ”Jag tror det är vår därute” spelas klockan 19.00-20.30 den 6 februari. Arrangör är Riksteatern Växjö.

hans nilsson