Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Det finns ett nytt matställe i Bländapassagen i Växjö.
Här har Marjan Attarian öppnat Montagu Sandwich Café som bland annat serverar smörgåsar med nybakat barbaribröd i en mix av svenska och persiska smaker.
- Jag gillar att blanda persisk mat med svensk, förklarar hon.
För 36 år sedan föddes Marjan Attarian i Teheran i Iran - och för tio år sedan flyttade hon och hennes man till Kiev i Ukraina.
Där drev hon två kaféer i flera år. Men Rysslands invasion i Ukraina den 24 februari 2022 förändrade allt.
- Jag chockades, det var mycket svårt. Jag och min man lämnade Ukraina och allt bakom oss inom en vecka och tog oss till Sverige, berättar Marjan Attarian.
Nu har hon och hennes man och två små barn snart bott i fyra år i Sverige. De trivs i Växjö och planerar att stanna här.
- Jag känner mig hemma i Växjö. Det är en stad som växer och vi tycker att det är lugnt och skönt här, säger Marjan.
Här i Sverige har hon tagit hand om barnen i fyra år, men nu har hon gett sig ut i arbetslivet igen och startat Montagu Sandwich Café i Bländapassagen.
Det är i den lokal som rawfood- och vegankaféet Oas fanns innan man gick i konkurs och stängde hösten 2024.
Fram tills nu har lokalen stått tom. För nu är den fylld med persiska dofter och smaker tack vare Marjan Attarian och hennes Montagu Sandwich Café.
- Jag vill skapa en plats i Växjö med persiska smaker och blanda persiskt med svenskt, som sandwich med julskinka till exempel, förklarar hon.
Marjans specialitet är de varma smörgåsarna på äkta persiskt barbaribröd i en blandning av svenska och persiska smaker.
Hon använder nybakat barbaribröd ihop med grillad halloumi, färsk basilikapesto, ruccola, gurka och tomat.
Eller slottsstek i barbaribröd, med långbakad högrev med smält cheddarost i bröd, ruccola, tomat och vitkål - och halloumi med italiensk hårdost, tomat och örter.
- Barbari är ett mycket populärt bröd i Iran, säger hon.
Men här finns även croissanter med olika ingredienser som hallon och grädde, lax och philadelphia eller vegetariskt och philadelphia, choklad och banan.
Marjan serverar även smoothies med olika smaker, kaffe, och te som exempelvis persiskt svart te med kardemumma, kanelstång och torkade blommor eller grönt te med färsk mynta, citron och ingefära.
Hans Nilsson

- Jag känner mig hemma i Växjö. Det är en stad som växer och vi tycker att det är lugnt och skönt här, säger Marjan Attarian som bland annat serverar persiskt svart te på Montagu Sandwich Café. Foto: Hans Nilsson

Marjans specialitet är de varma smörgåsarna på äkta persiskt barbaribröd i en blandning av svenska och persiska smaker. Foto: Hans Nilsson

Persiskt svart te med kardemumma, kanelstång och torkade blommor. Foto: Hans Nilsson

Här i Bländapassagen kan man känna persiska dofter. Det är Marjan Attarian som nu har öppnat Montagu Sandwich Café där hon bland annat serverar nybakat barbaribröd i en mix av svenska och persiska smaker. Foto: Hans Nilsson

Här i Bländapassagen kan man känna persiska dofter. Det är Marjan Attarian som nu har öppnat Montagu Sandwich Café där hon bland annat serverar nybakat barbaribröd i en mix av svenska och persiska smaker. Foto: Hans Nilsson


