VÄXJÖ 2022-9-5 KL. 17:15

Paludan till hårt angrepp mot polisen vid torgmötet i Araby

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Islamkritikern Rasmus Paludan försökte provocera muslimer vid torgmötet i Araby. De få som kom till Araby Park Arena för att lyssna på honom och Gustav Pettersson i Växjölistan blev upprörda men inga våldsamheter skedde. Både Paludan och Pettersson gick till mycket hårt verbalt angrepp mot polisen i Region Syd under mötet.

Paludan till hårt angrepp mot polisen vid torgmötet i Araby
Den dansk-svenske islamkritikern Rasmus Paludan gick till mycket hårt verbalt angrepp mot polisen i Region Syd under torgmötet i Araby i Växjö. Foto: Hans Nilsson

Den dansk-svenske aktivisten Rasmus Paludan, som leder det högerextrema partiet Stram Kurs, nekades tillstånd av polisen i Region Syd att vara i Araby i början av augusti och elda Koranen.
Polisen ansåg att man inte kunde garantera säkerheten och ordningen i Araby om Rasmus Paludan kom dit och eldade Koranen. Istället höll han sin manifestation mot islam på Stortorget i Växjö.
I lördags förmiddag från 10 till 12 var han återigen i Växjö. Nu handlade det om ett torgmöte vid Araby Park Arena med Gustav Pettersson och hans nya parti Växjölistan. Hans plan verkade inte ha varit att elda Koranen den här gången.
Gustav Pettersson hade fått tillstånd av polisen för allmän sammankomst och att bjuda in Rasmus Paludan som gäst för att tala.
Den första halvtimmen var det en handfull personer som lyssnade på Paludans och Petterssons islamkritik.
Snart började det samlas lite mer folk. Det hettade till när en svensk kvinna hamnade i en hetsig diskussion med Paludan. Han kallade henne för batikhäxa.
- Jag bor i Araby och vet hur det är här. Men vad gör du i Araby? skrek kvinnan till Paludan. Kvinnan fick applåder av några åhörare.
Någon placerade stora högtalare nära mötet och spelade musik på hög volym för att störa sammankomsten.
Rasmus Paludan och Gustav Pettersson, som turades om att tala i en megafon, bad polisen att göra något åt det.
Men polisen bedömde att musiken inte störde ut den allmänna sammankomsten. Växjölistan har gjort en JO-anmälan mot ansvariga poliser på plats för tjänstefel gällande partiets torgmöte och en polisanmälan av händelsen som störande av allmän sammankomst.
På mötet anklagade Gustav Pettersson och Rasmus Paludan polisen i Region Syd, där Växjö ingår, för att inte klara av att sköta sitt jobb. De var även missnöjda med säkerheten.
- Vi blev utlovade ett stort polispådrag med kravallstaket och dialogpolis av polisen i Region Syd, men de uppfyllde inget av det, säger Gustav Pettersson.
Rasmus Paludan försökte provocera de få muslimer som var där. Han gick fram till dem och berättade vad han anser om islam. Paludan och Pettersson förklarade högt och ljudligt inför några muslimer att de erbjöd dem enkelbiljett hem.
Några muslimer blev arga och skrek på dem. Men poliser i uniform och civilklädda poliser var snabbt framme så fort det såg ut att bli en konfrontation.
När klockan hade passerat 12 ville Paludan och Pettersson inte lämna platsen. De ville fortsätta sin politiska manifestation.
Polisen upplyste dem om att tiden för den allmänna sammankomsten hade gått ut och att de gjorde sig skyldiga till ett lagbrott om de fortsatte.
Efter en stunds het ordväxling med polisen satte Paludan och Pettersson sig på en bänk och diskuterade islam och Koranen med ett par muslimer. Några poliser stannade kvar till Paludan och Pettersson hade åkt därifrån.
I lördags förmiddag var Rasmus Paludan på torgmöte vid Araby Park Arena med Gustav Pettersson och hans nya parti Växjölistan. Hans plan verkade inte ha varit att elda Koranen den här gången. Foto: Hans NilssonDen dansk-svenske islamkritikern Rasmus Paludan gick till mycket hårt verbalt angrepp mot polisen i Region Syd under torgmötet i Araby i Växjö. Foto: Hans Nilsson