VÄXJÖ 2024-6-14 KL. 19:00

Pälserian har flyttat till nya lokaler

Av Josefin Petersson

VÄXJÖ. Som sex-åring tjatade Maria Färm till sig sin första hund, taxen Ludde. Maria har sedan genom alla år haft hund och driver sedan 2019 frisörsalongen Pälserian för hundar.
Nyligen flyttade hon till nya lokaler på Öjaby, tankarna finns också att starta kurser framöver.

Pälserian har flyttat till nya lokaler
- Även om jag inte hade någon plan på att jobba med hundar när jag bestämde mig för att starta eget, så känns det helt rätt och fantastiskt att få mysa med hundar hela dagarna, säger Maria Färm. Foto: Josefin Petersson


Maria Färm startade Pälserian i mars 2019, detta efter att hon insåg att ett kontorsjobb vid datorn var ohållbart med tanke på den whiplashskada som hon har, som person är hon också någon som vill vara i gång och ha saker för sig. I början sökte hon utbildningar som djursjukvårdare och tandsköterska bland annat, men hon fick inget napp utan sa i stället upp sig och landade till slut i att starta eget. Tros att hon är uppväxt med djur och framför allt hundar, så fanns det inga planer på att starta något med hundar, men ändå landade det i det.
– Det var min man som kom med idén och sa att du har alltid haft hund, ska du inte prova att klippa hundar. Sagt och gjort så mognaden idén allt eftersom hos mig, i början var drömmen att kunna klippa två hundar i veckan, intresset var däremot större än vad jag hade trott. Jag blev snabbt fullbokad, vilket såklart var fantastiskt. Jag har fortfarande kvar kunder som gått hos mig sedan starten. Det märktes däremot när elen och räntorna stack i höjden att kunderna prioriterar om, berättar Maria Färm, ägare av Pälserian.

Maria Färm både klipper och trimmar hundar, beroende på ras. De mer frekventa kunderna är hundägarna med sällskapshundar, medan hundägare med jakthundar kommer ungefär två gånger om året, inför säsongen på hösten och inför sommaren. När flyttlasset gick tidigare under våren så fick verksamheten även flytta med, till den nya adressen Måns klockares väg 11 i Öjaby, där har hon nu varit sedan den 22:e april. Just djur och framför allt hundar har alltid legat Maria Färm varmt om hjärtat, hon fick som sexåring sin första hund.
– Jag tjatade mig till min första hund när jag var sex år, detta var taxen Ludde, jag hade inte mer än ett par hundra meter till skolan, Ludde lärde sig med tiden när jag slutade och han brukade möta mig på vägen hem. Sedan efter det fick jag en springer spaniel som jag tävlade med och jag ställde även ut henne. Efter det har jag genom åren alltid haft mellan två och tre hundar samtidigt. Även om jag inte hade någon plan på att jobba med hundar, när jag bestämde mig för att starta eget, så känns det helt rätt och fantastiskt att få mysa med hundar hela dagarna, hundar har alltid varit en stor del av mitt liv, berättar Maria Färm.

Nu inför sommaren så vill Maria Färm även tipsa hundägare vad man ska tänka på för att ta hand om sina hundar när det är varmt.
– Många tänker att det är tjock päls som gör hundarna varma, men en hund med gles päls mår inte bra av att vara kortklippt, då den i stället kan bränna sig i solen. Hundar som Zimba, alltså en blandras med chihuahua, bichon frisé och havanais som har en tjock nästan lite krullig päls mår bra av att vara kortklippta när det är varmt. Något som jag däremot är noga med inför somrarna är att klippa kort på magen och även hålla tassarna rena från päls, just för att de ska kunna kyla ner sig, berättar Maria Färm.

När Maria Färm landat i flytten till den nya lokalen har hon även tankar om hur hon skulle kunna utveckla verksamheten framöver.
– Min förhoppning är att både gamla och nya kunder fortsätter ge mig förtroende att ta hand om deras hundar. Något som jag också funderat på en tid är att kanske anordna kvällar eller helger där jag pratar om hur man kan underhålla sin hunds päls mellan klippningarna, alltså vad man enkelt kan göra hemma. Så som att snygga till kring ögonen och tassarna. Om detta sedan landar i något verkligt får framtiden utvisa, avslutar Maria Färm.

Josefin Petersson


Hundar som Zimba, alltså en blandras med chihuahua, bichon frisé och havanais som har en tjock nästan lite krullig päls mår bra av att vara kortklippta när det är varmt. Foto: Josefin PeterssonMaria Färm har funderat en tid på att kanske anordna kvällar eller helger där hon pratar om hur man kan underhålla sin hunds päls mellan klippningarna, så som att snygga till kring ögonen och tassarna hemma själv. Foto: Josefin Petersson