Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. I år fyller Palladium på Storgatan i Växjö 100 år. Förberedelserna pågår för fullt inför firandet under jubileumsveckan med finalen den 14 september.
- Palladium är som ett Folkets hus med en stark gemenskap och med volontärer och ideella föreningar som driver huset, säger Sofia Skoog och Ragnar Löf, verksamhetsutvecklare på Palladium.
Söndagen den 14 september 1925 visades den allra första filmen på Palladium på Storgatan 12 i Växjö.
Det var ”He Who Gets Slapped”, eller med den svenska titeln ”Han som får örfilarna”, som visades.
En amerikansk stumfilm från 1924 av den svenske regissören Victor Sjöström, hans andra film i Hollywood.
När 100-årsjubiléet av Palladium hålls i höst kommer samma film visas igen söndagen den 14 september i samma biosalong med en stumfilmspianist på plats.
Hela veckan i september kommer präglas av firandet av Palladiums 100-årsjubileum med filmer från olika årtionden.
- Vi börjar veckan med att visa film från 2020-talet. När vi kör 70-talsfilm blir det Grease med singalong, säger Sofia Skoog.
- Vi räknar ned till finalen den 14 september med Victor Sjöströms film. Då kommer det spelas 1920-talsmusik och dansas lindy hop.
Lördagen den 13 september kommer det bli ett samtal med musikern Ingmar Nordström på scenen om hans tid som fastighetsägare av Palladium.
- Det var tal om att Palladium skulle bli en NK-affär på 70-talet. Då köpte Ingmar Nordström fastigheten så att Palladium kunde fortsätta drivas som biograf, sedan sålde han fastigheten 1996, berättar Ragnar Löf.
Palladium är Växjös äldsta kvarvarande biograf. Den byggdes av Paul Boberg 1925 och fungerade som en renodlad biograf fram till 2001 då SF Bio flyttade till Filmstaden.
Folkets Bio i Växjö tog över filmvisningarna i februari 2002. Det är en ideell förening som drivs till största del genom medlemmar, styrelse och volontärer och som visar kvalitetsfilm.
Palladium är numera som ett kulturhus där man även kan hyra lokalerna som arrangör, privatperson, förening eller företag. Här finns konferensrum i 1920-talsmiljö och den stora biosalongen med 217 platser att hyra.
Vid jubiléet i höst blir det ett mycket stort fokus på biografernas historia i Växjö. Främst då med utställningen på Palladium som börjar visas i augusti om de 10-tal biografer som har funnits i Växjö.
De båda verksamhetsutvecklarna Sofia Skoog och Ragnar Löf är taggade inför 100-årsjubiléet.
Ingen av dem är från Växjö. De har vuxit upp i trakten av Sala respektive Gävle. Men de har nu jobbat på Palladium i ett par år och insett vad det här stället betyder för folk i Växjö.
- Palladium är en känd plats i Växjö för många. Vi märker att många har postiva minnen kopplade till Palladium som de värderar högt, säger Sofia Skoog och fortsätter:
- De har varit här som barn, sedan kommer de hit med sina barn och berättar för oss att de har fina minnen från Palladium.
- Palladium är den mellanstora scenen i Växjö som erbjuder stand up, konserter och filmvisningar. Det är en plats för alla där man kan prova sina vingar med utställningar, föreläsningar, konserter. lägger Ragnar Löf till.
Som verksamhetsutvecklare har Sofia Skoog och Ragnar Löf en del tankar om vad de vill göra med Palladium i framtiden.
- Jag skulle önska att vi kunde erbjuda folköl och servera mat när vi har stand up. Vi får se om det går att genomföra, säger Ragnar Löf.
- Huset är rätt slitet med murbruk som faller sönder och fåtöljerna i salongen skulle behöva bytas ut. Det skulle behövas renoveras en hel del, men vi har inte de pengarna, förklarar Sofia Skoog.
Sofia Skoog undrar var de yngre besökarna är. Medelåldern är ganska hög, speciellt på filmvisningarna med Folkets Bio.
Palladium hade runt 25 000 besökare under 2024 och filmvisningarna lockade 11 000 besökare - det ska jämföras med 2019 då publiksiffran för filmerna var 9 000.
- Många biobesökare tycker att det är skönt att slippa reklam på Palladium och att det är ett personligt möte med volontärer som berättar om filmen innan den visas, påpekar Sofia Skoog och fortsätter:
- Vi ska inte bli kommersiella som Filmstaden, men vi kunde kanske satsa mer film för yngre och att sälja popcorn och mer godis.
- Men samtidigt är det många av våra biobesökare som tycker att det är skönt att slippa höra folk smaska på godis och popcorn. Det blir mycket att städa upp efter popcorn också, och det vill inte volontärerna hålla på med.
Praktikanten Majken Engblom Vikers, som studerar Kulturledarprogrammet, är med och skapar utställningen om Växjö som biostad.
Hon har själv minnen av Palladium från när hon var barn.
- Jag har spelat teater här och tittat på Kulturskolans uppsättning av Grease. Palladium är ett ställe som bara ska finnas här helt enkelt, säger hon.
Hans Nilsson
Sofia Skoog och Ragnar Löf och Majken Engblom Vikers. Foto: Hans Nilsson
Verksamhetsutvecklarna Sofia Skoog och Ragnar Löf och praktikanten Majken Engblom Vikers ser fram emot 100-årsjubiléet av Palladium i september. Foto: Hans Nilsson
Bild från Palladium 1925. Foto: Privat
Bild från Palladium 1925. Foto: Privat
Bild från Palladium 1925. Foto: Privat
Bild från Palladium 1925. Foto: Privat