VÄXJÖ 2023-9-22 KL. 19:07

Nytt konstgalleri i Växjö - fullbokat fram till slutet av maj 2024

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Kaross heter det nya konstgalleriet på Sandgärdsgatan 1 i Växjö som öppnar nu i helgen med den första utställningen. Kaross har redan fullbokat med utställningar fram till den 26 maj 2024.
- Konstnärerna blir jätteglada när jag ringer. Behovet av ett nytt galleri är stort, säger Åskar Lilja, som startat Kaross.

Nytt konstgalleri i Växjö - fullbokat fram till slutet av maj 2024
På Sandgärdsgatan 1 i Uffe Ekerots gamla källare öppnar nu Åskar Lilja konstgalleriet Kaross. Foto: Hans Nilsson


Det är verkligen inte varje dag ett konstgalleri öppnar i Växjö - men nu sker det i Uffe Ekerots gamla källare på Sandgärdsgatan, nära domkyrkan, och granne med nya skivbutiken Mono.

Ulf Ekerot var keramiker och drev skivbutik från slutet av 80-talet och började ordna konserter i sin källare på Sandgärdsgatan runt 1990. Han avled 2015.
Att det nu blir ett konstgalleri i samma lokal känns logiskt, tycker Åskar Lilja, som ska driva Kaross.
- Uffe Ekerot hade galleri i källaren i några år, och jag hade min första separata konstutställning just i den här lokalen 2003 hos Uffe. Så det känns som att jag fortsätter i Uffes anda, säger Åskar Lilja.

Åskar Lilja, 45 år, är själv konstnär och serietecknare. Många kanske känner igen honom från de stadsvandringar han har lett i centrala Växjö de senaste åren.
Han har drivit konstgalleri i Växjö förut, från 2007 till 2013. Plan B hette det och det låg först i Bländapassagen och senare på Söder. Men det var med ett konstnärskollektiv. Nu är han ensam ägare av Kaross och det är han som väljer ut den konst som ska visas.
- Det måste finnas en nerv i den konst som ställs ut på Kaross. Konsten får gärna vara lite skev men det får inte bli för pretentiöst, förklarar han.
Det verkar inte vara några problem att hitta konstnärer som är sugna på att ställa ut i den 16 kvadratmeter stora utställningslokalen på Kaross.

Växjökonstnärerna jublar över att få ett nytt galleri att visa och sälja sina verk i.
- Det är precis det här vi behöver, säger de till mig när jag kontaktar dem och undrar om de vill ställa ut. Nu är det fullbokat från den 23 september till den 26 maj nästa år, berättar Åskar Lilja.
- Många konstnärer har svårt att sälja sin konst. Jag kan hjälpa dem med det eftersom jag har ett stort kontaktnät av konstintresserade. Jag kan bjuda in konstklubbar till utställningarna hos mig och folk som köper konst.

Den första utställningen på Kaross blir med måleri av Jenny Eneroth och Bart Snyder och skulpturer av Shanti Wernersson. Utställningen visas från 23 september till 30 september.
Alla tre är från Växjö eller från trakten. Tanken är att de konstnärer som ställer ut på Kaross ska vara från Växjö eller ha koppling till trakten.
Bland annat kommer Jesper Thour ställa ut, han är från Växjö men bor och verkar numera i Stockholm.

Även Lars ”Leari” Ljungberg, basist i Växjöbandet The Ark, kommer ställa ut på Kaross. I oktober kommer Åskar Lilja själv, som har sin ateljé i lokalerna, att visa sin konst på galleriet.
Planen är att samarbeta med skolor, ha föreläsningar och låta konstelever ställa ut.
- Jag vill att det ska vara som en mötesplats, kanske kan man ordna något i samband med boksläpp och ha diktläsningar här också.
Kaross kommer ha utställningar lördagar till söndagar men stängt måndagar och tisdagar. Öppettiderna blir 16-20 på vardagar och 12-16 på lördagar och söndagar.
hans nilsson


Första utställningen på Kaross blir med måleri av Jenny Eneroth och Bart Snyder och skulpturer av Shanti Wernersson. Foto: Hans Nilsson- Uffe Ekerot hade galleri i källaren i några år, och jag hade min första separata konstutställning just i den här lokalen 2003 hos Uffe. Så det känns som att jag fortsätter i Uffes anda, säger Åskar Lilja. Foto: Hans Nilsson