VÄXJÖ 2024-2-9 KL. 18:30

Nya omsorgschefen i Växjö: ”Viktigt att lyssna in och skapa en bra arbetsmiljö”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den förra omsorgschefen Ewa Ekman köptes ut av Växjö kommun - nu har kommunen hittat en ny chef till omsorgsförvaltningen. Det är Annelie Kjellström, chef på vård- och omsorgsförvaltningen i Sölvesborgs kommun, som börjar i Växjö den 2 maj i år.
- Jag har en väldigt positiv bild av Växjö, säger Annelie Kjellström, 55 år.

Nya omsorgschefen i Växjö: ”Viktigt att lyssna in och skapa en bra arbetsmiljö”
Annelie Kjellström blir ny förvaltningschef på omsorgsförvaltningen på Växjö kommun den 2 maj. Hon är idag är chef på vård- och omsorgsförvaltningen i Sölvesborgs kommun. Foto: Pressbild


I september 2023 ansåg det nya rödgröna styret i Växjö kommun att omsorgsförvaltningen behövde ett nytt och mer inlyssnande ledarskap än det Ewa Ekman kunde erbjuda.
Hon köptes ut av kommunen efter sex år som chef för omsorgsförvaltningen. Beslutet att köpa ut Ewa Ekman fick kritik, bland annat av Moderaterna.
Men Ewa Ekman gick inte lotttlös. Hon fick ett avgångsvederlag på drygt en miljon kronor, och det motsvarar 12 månadslöner.
Nyligen blev det dessutom klart att Ewa Ekman istället fått jobb som ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.

Växjö kommun har nu rekryterat en ny förvaltningschef till omsorgsförvaltningen. Det blir Annelie Kjellström i Sölvesborg.
- Jag känner inte alls till det som hänt tidigare på omsorgsförvaltningen i Växjö. Men om jag ska beskriva mitt ledarskap så jobbar jag mycket med att skapa tillit tillsammans med medarbetarna och att lyssna in vad andra tycker, berättar Annelie Kjellström.
- Att skapa en bra arbetsmiljö är viktigt. Jag är bra på att skapa relationer med alla jag möter som ledare, oavsett vilka det är. Det är min starkaste sida. Men jag kan också ta tuffa beslut om jag måste det. I Växjö vill jag tillsammans med medarbetarna skapa den bästa tänkbara vården och omsorgen för kommuninvånarna.

Annelie Kjellström är från Emmaboda från början, men bor i Nybro numera. Det tänker hon fortsätta med och pendla till jobbet i Växjö.
Hon har jobbat som förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Sölvesborgs kommun i drygt sju år.
Annelie Kjellström har stor erfarenhet av kommunal förvaltning. Hon har bland annat varit chef i Nybro kommun.

Annelie Kjellström tillträder tjänsten på Växjö kommun den 2 maj 2024. Under tiden fortsätter Carola Dahlqvist som tillförordnad förvaltningschef till Annelie Kjellström är på plats.
- Jag ser fram emot att börja arbeta och fortsätta utveckla vård och omsorg i Växjö kommun. Jag har varit mycket i Växjö och jag vet att Växjö är en expansiv kommun som vill utvecklas Växjö, säger Annelie Kjellström.
- Jag har dessutom fått en bra bild av omsorgsförvaltningen i Växjö och blivit väl mottagen och proffsigt bemött.
På Växjö kommun är man nöjd med rektyteringen av den nya omsorgschefen.
- Jag är övertygad om att hon, tillsammans med hela omsorgsförvaltningen, är redo att ta sig an de utmaningar vi har framför oss, säger Tomas Thornell (S), omsorgsnämndens ordförande.
Så vilka är de utmaningarna?
- Det är samma utmaningar i Växjö som det är i Sölvesborg och andra kommuner. Kompetensförsörjningen och att folk blir äldre. I Sölvesborg har vi jobbat mycket folkhälsan för de äldre och skapat sociala aktiviteter för att man ska kunna bo hemma längr, och det har gett resultat, förklarar Annelie Kjellström.


hans nilsson