VÄXJÖ 2023-9-22 KL. 19:17

Ny skivbutik i Växjö: ”En mötesplats för kultur och musik”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En ny skivaffär har sett dagens ljus på Sandgärdsgatan 1 i Växjö.
Det är i Lindströms Boktryckeris gamla lokaler som Mono nu säljer nya och begagnade skivor - men det här är mycket mer än en vanlig skivbutik. Troligen har det aldrig funnits något liknande i Växjö.
- Vi vill att Mono ska vara en skivbutik som är en mötesplats för kultur och musik, säger Hampus Persson, en av de tre delägarna.
.

Ny skivbutik i Växjö: ”En mötesplats för kultur och musik”
- Vår vision är att Mono ska vara en skivbutik som är en mötesplats med kultur och musik, och där skivorna är själva hjärtat, berättar Hampus Persson, delägare. Foto: Hans Nilsson


Det är inte varje dag det öppnar en ny skivbutik i Växjö. Men nu har det skett.
Det är mitt emot domkyrkan i en lokal på Sandgärdsgatan som de flesta Växjöbor säkert känner igen som den lokal där Lindströms Boktryckeri fanns i många år. Här finns nu skivaffären Mono istället.

Lite förenklat kan man säga att Mono föddes ur askan av skivbutiken Rundgång Uffes Källare som låg i lokalen bredvid. Där ligger nu konstgalleriet Kaross som drivs av konstnären Åskar Lilja.
- Dennis Lood som har Rundgång ville fokusera helt på butiken i Malmö istället. Det var därför han inte ville ha kvar butiken i Växjö. Men Rundgång i Uffes källare var mer som en hobbybutik, den hade bara öppet två dagar. Mono är mer på riktigt och jag jobbar heltid med det här nu, förklarar Hampus Persson.

Hampus som jobbade deltid på Rundgång Uffes Källare har nu flyttat bara några meter ner på gatan. Det är han, Gustav Hector och André Kalmendal som är de tre delägarna på Mono.
Här försöker de skapa en skivbutik som inte bara är en skivbutik. Lite som Folk å Rock i Malmö som inte enbart säljer skivor utan även driver kafé och har liveband.

På Mono kan man bläddra bland de runt 10 000 skivorna som finns i butiken. Men man kan även fika, ta en folköl och äta pizzaslice - samtidigt som man lyssnar på musik som en dj spelar eller på levande musik, en föreläsning eller poesiläsning från en liten scen. Man kan till och med delta i en workshop inom hantverk, eller få lära sig att dj:a med vinyl till exempel.

Sångaren och gitarristen Miranda Murre Eriksson från Torsås by är bokad för en spelning den 14 oktober på Mono och den 20 oktober spelar Pelle Ljungberg på Mono. Han var med i Växjöband som Shireman och Venus Outback på 90-talet.
- Det känns som att vi har skapat något som är nytt och unikt i Växjö. Men vi är öppna för att se vad det här kan utvecklas till, vi måste lägga örat mot marken och lyssna in vad folk vill ha.
- Vår vision är att Mono ska vara en skivbutik som är en kulturmötesplats med musik, och där skivorna är själva hjärtat. Skivorna är 60 procent av omsättningen. Sedan säljer vi t-shirts och begagnad stereoutrustning också, berättar Hampus.

Det är Hampus som är ansiktet utåt för Mono. Han kommer vara på plats och sköta butiken, som ska vara öppen 11-19 på onsdagar och torsdagar och 11-20 på fredagar och lördagar.
Hampus tror att Mono kan locka en bred kundkrets.
- När vi hade smygpremiär här förra fredagen kom det både inbitna skivgubbar och 19-åringar som köpte sin första vinylskiva. Vårt skivutbud är väldigt varierat. Det är alltifrån experimentell elektronisk musik till pop och rock, säger Hampus.

Nu har Växjö två skivbutiker. Cultix på Storgatan, som även säljer böcker och kontorsmaterial, och Mono. Konkurrensen vässas till rejält. Frågan är då om marknaden räcker till för det.
- Jag tror att konkurrensen kommer att göra att intresset för skivor ökar. Vi hjälps åt och kompletterar varandra. Cultix är också en mötesplats.
- Jag har varit kund på Cultix sedan jag flyttade hit från Eslöv för tio år sedan och vi är bra vänner. Växjö är en bra musikstad och Växjö börjar bli så stort nu att jag tror att det kommer fungera för oss båda, säger han.

När Hampus och de andra två delägarna byggde om lokalen var de måna om att behålla en del av den gamla prägeln från Lindströms Boktryckeri som ska ha funnits i lokalen från 1927.
De har bland annat haft före detta anställda på företaget som lite av bollplank i det arbetet.
Mitt i lokalen på Mono står exempelvis en gammal tryckpress kvar, en Heidelberg Baby från runt 1960. Lådorna där tryckeriet hade blytyper används i baren.
- Mycket av utrustningen har vi sålt, men vi har försökt behandla historiken på Lindströms Boktryckeri med mycket respekt, säger Hampus.
hans nilsson


På Mono finns spår kvar av Lindströms Boktryckeri. En tryckpress, Heidelberg Baby från runt 1960, påminner om den tiden. Foto:Hans NilssonMan kan även fika, ta en folköl och äta pizzaslice - samtidigt som man lyssnar på musik. Foto: Hans Nilsson


Hampus Perssons fem favoritalbum just nu
Lee Morgan - The Sidewinder
Japan - Tin Drum
Kate Bush - The Kick Inside
Jättedam - Eftersom Ingen Frågade
Souls - Tjitchischtsiy