VÄXJÖ 2023-1-23 KL. 09:25

Ny ledare på Nyföretagarcentrum: ”Varenda människa ska veta vilka vi är”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. För tre år sedan var Luljeta Jetullahu på Nyföretagarcentrum i Växjö för att få rådgivning när hon skulle starta sitt konsultbolag - nu är det hon som sköter rådgivningen på Nyföretagarcentrum.
- Det är ett väldigt spännande uppdrag, här har jag möjlighet att göra skillnad för samhället med nyföretagande, säger Luljeta Jetullahu, rådgivare och verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum.

Ny ledare på Nyföretagarcentrum: ”Varenda människa ska veta vilka vi är”
- Jag vill att varenda människa ska veta att de kan vända sig till oss för att få hjälp och rådgivning kring nyföretagarfrågor, säger Luljeta Jetullahu på Nyföretagarcentrum med kontor på Videum Science Park i Växjö. Foto: Hans NilssonI oktober 2022 blev Luljeta Jetullahu ny verksamhetsledare och rådgivare på Nyföretagarcentrum Växjö, Lessebo, Uppvidinge, Alvesta, Tingsryd.
Nyföretagarcentrum med kontor på Videum Science Park erbjuder kostnadsfri, objektiv och konfidentiell rådgivning kopplad till lokalt näringsliv.
Luljeta Jetullahu tog över uppdraget efter den avgående verksamhetsledaren Henric Westergren.
- Jag börjar bli varm i kläderna nu, jag får lära känna verksamheten, partners och nyföretagandet i länet, berättar Luljeta Jetullahu.

Luljeta Jetullahu har egna erfarenheter av kontakten med Nyföretagarcentrum sedan tidigare.
För runt tre år sedan var hon själv kund hos den dåvarande verksamhetsledaren och rådgivaren Markus Yngvesson för att få konsultation när hon skulle starta eget konsultbolag.
- Jag fick god hjälp med rådgivning av Nyföretagarcentrum när jag skulle starta mitt företag DT Konsult AB. Nu är jag själv rådgivare och verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum och har de uppdragen som konsult i mitt bolag, förklarar Luljeta Jetullahu.

Med DT Konsult AB erbjuder hon rådgivning och vägledning för företag och organisationer som möter personer i en omställningsprocess och som behöver hjälp med nästa steg i sin karriär. Det är tjänster som sker via individuella möten, workshops och föreläsningar.

Luljeta Jetullahu är 37 år och har redan hunnit med att jobba i 14 år med liknande uppgifter som hon nu har på Nyföretagarcentrum.
Hon har bland annat stöttat och väglett nyföretagare och arbetat med ledarskapsfrågor, utbildningar, arbetsmarknadsfrågor, integrationsfrågor och omställning.

Nu är hon egen företagare sedan tre år. Men innan det var hon coach i arbetsmarknadsfrågor på Allbo Lärcenter i Alvesta, platschef på utbildningsföretaget Hermods i Växjö och konsult åt Trygghetsrådet i Växjö.
- Jag har stor erfarenhet av rådgivning, omställning av arbetsmarknad och karriärsutveckling, säger hon.

Nu brinner hon för att jobba för att stimulera nyföretagandet i länet.
- Jag vill att varenda människa ska veta att de kan vända sig till oss för att få hjälp och rådgivning kring nyföretagarfrågor. För det kan vara svårt och ett stort steg att starta företag. Men med vår hjälp har ett nytt företag större chans att överleva än om man inte får den hjälpen.
- Vi kommer jobba mycket med att synas med nätverksträffar, få in mer partnerskap med etablerade företag och att komma ut och träffa företagare, förklarar Luljeta Jetullahu.

Redan onsdagen den 25 januari klockan 17.30-19.30 ordnar Nyföretagarcentrum ett event med after work på Fortnox med partners och nyföretagare. Ämnet för kvällen är lönsamma företag och vilken påverkan det har på samhället.
- Företag skapar skatteintäkter som kan gå till skola, vård, omsorg och infrastruktur. Men nu är vi på väg in i en lågkonjunktur. Vi såg redan under 2022 att nyföretagandet sjönk, men att den gick upp lite i december.
- Så vi har ändå ett litet ljus i mörkret. Men vi rustar oss för att kunna hjälpa till om det blir mycket varsel. Då kommer det att bli stor efterfrågan på rådgivning i nyföretagande, säger Luljeta Jetullahu.

hans nilsson


Luljeta Jetullahu tog över uppdraget som rådgivare och verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum i Växjö i oktober 2022. Foto: Hans Nilsson- Jag börjar bli varm i kläderna nu. Här kan jag göra skillnad för samhället med nyföretagande, säger Luljeta Jetullahu, som sköter rådgivningen på Nyföretagarcentrum sedan i oktober 2022. Foto: Hans Nilsson