VÄXJÖ 2023-5-12 KL. 19:05

Nu börjar bygget av nya moskén i Växjö: ”En bekräftelse på att vi muslimer är en del av samhället”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 23 maj tas det första spadtaget i bygget av den nya moskén i Växjö där 1400 personer ska få plats samtidigt.
- Det här känns stort, det är en bekräftelse på att vi muslimer är en del av samhället, säger Ismail Abuhelal, imam i moskén i Växjö.

Nu börjar bygget av nya moskén i Växjö:         ”En bekräftelse på att vi muslimer är en del av samhället”
- Den nya moskén är en dröm som går i uppfyllelse, den betyder mycket för integrationen, säger Ismail Abuhelal, imam i Växjö. Foto: Hans Nilsson


Kontraktet med ett byggbolag är påskrivet av Stiftelsen Växjö Muslimer. Det är DT Betong och Byggentreprenad AB i Växjö som nu får totalentreprenaden på att bygga moskén på Försommarvägen i Araby.
Moskén med minaret kommer byggas framför den nuvarande moskébaracken och utmed Liedbergsgatan.

Det meddelar Stiftelsen Växjö Muslimer samtidigt som man vädjar om hjälp med mer pengar för att kunna bygga färdigt hela moskén.
Moskén byggs i etapper. Stiftelsen Växjö Muslimer har samlat in tillräckligt med pengar för att täcka kostnaderna för tre av de totalt sju etapperna i bygget av moskén.
- Vi har fått in 13 miljoner kronor och det är enbart från muslimer i Kronobergs län. De pengarna har vi fått genom autogiro som dras automatiskt från lönekontot, och via uppbördshjälp där skattemyndigheten drar 0, 7 procent av bruttolönen varje månad till moskén, förklarar imamen i Växjö, Ismail Abuhelal.

Hela moskébygget kostar 30 miljoner kronor. Nu har Stiftelsen Växjö Muslimer tre år på sig, enligt bygglovet, att samla in de resterande 17 miljoner kronorna.
- Det kommer bli en drivkraft att samla in mer pengar när vi väl har börjat bygga moskén. Vi har sett på andra ställen i Sverige att folk har hjälpt till mycket fortare med pengar när man har börjat bygga en moské, säger Ismail Abuhelal.
- Det första spadtaget den 23 maj kommer därför att skynda på insamlingen av pengar från hela Sverige. Jag hoppas att den nya moskén står färdig om ett och ett halvt år, nån gång i slutet av 2024, inshaAllah, lägger han till.
Under 2008 byggdes den tillfälliga moskébaracken för 600 personer som böneplats för muslimerna.
Stiftelsen Växjö Muslimer har köpt tomten på 7 000 kvadratmeter för att bygga en riktig moské. En plats där muslimer kan be fem gånger om dagen och samlas för att praktisera islam och lära yngre generationer om islam som Allah vill att det ska vara.

Man beräknar att över 20 000 muslimer i Kronobergs län behöver utföra olika tjänster som bön, vigsel, rådgivning och begravning.
När den nya moské i Växjö är klar kommer den ge plats åt 1000 män och 400 kvinnor samtidigt. Den byggs i två våningar, där den första är på 1000 kvadratmeter och den andra 600 kvadratmeter.
- Den nya moskén är en dröm som går i uppfyllelse, den betyder mycket för integrationen. Vi hoppas att moskén inte bara ska vara till nytta för muslimer utan även för besök från exempelvis skolor och myndigheter, säger Ismail Abuhelal.
hans nilsson


Så här kommer den nya moskén se ut i Araby när den är klar nästa år - med plats för 1 400 personer samtidigt och med minaret. Den 23 maj tas första spadtaget. Illustration: Stiftelsen Växjö Muslimer