VÄXJÖ 2023-9-22 KL. 11:15

Niklas Rådström får Pär Lagerkvist-pris

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Författaren Niklas Rådström, professor i kreativt skrivande vid Linneuniversitetet, får Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne 2023. Utdelningen av priset sker klockan 14 den 25 november på Smålands museum.

Niklas Rådström får Pär Lagerkvist-pris
Niklas Rådström får Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne 2023. Foto: Fredrik Hjerling


- Pär Lagerkvist tog ställning för en syn på konstnären som något mer än en yrkesroll på en varumarknad. Han ville se författaren som en budbärare av unika erfarenheter med ett tydligt meningsskapande uppdrag i en alltmer materialistisk värld. Kanske borde vi oftare se honom som en förebild, säger Niklas Rådström i en presskommentar.

Niklas Rådström föddes 1953 och debuterade som författare 1975. Han har nu gett ut 40 böcker inom nästan alla genrer men med tonvikt på det skönlitterära berättandet och poesin.
Niklas Rådström har även skrivit operaliberetton och manus för film, bland annat till Suzanne Ostens ”Bröderna Mozart” och Jan Troells ”Maria Larssons eviga ögonblick”.

Han är ledamot av Samfundet De Nio och sedan 2019 är han professor i kreativt skrivande vid Linneuniversitetet.
- Det är med stor glädje som vi delar ut priset till Niklas Rådström. Syftet med priset är att belöna ett framstående
författarskap i Pär Lagerkvists anda och det är kriterier som Niklas Rådström uppfyller med råge, säger Martina Forsberg (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Niklas Rådström får priset med motiveringen: ”Ett rikt och mångfacetterat författarskap med stor spännvidd i tid och rum, utvecklat inte bara i prosa och lyrik utan också på en rad andra konstnärliga områden, och med den ensamma människans längtan efter gemenskap i centrum”.hans nilsson

Till Pär Lagerkvists minne
Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne är ett av Sverige största litteraturpriser och instiftades 2011.
Prissumman är 100 000 kronor och priset delas ut vartannat år.
Tidigare har priset tilldelats Kristian Lundberg (2011), Eva Ström (2013), Lars Andersson (2015), Lars Norén (2017), Jila Mossaed (2019) och Jonas Gardell (2021). 
Juryn: Jonas Modig, ordförande, Hedvig Lagerkvist, Majgull Axelsson, Maria Küchen och Margareta Krig.