VÄXJÖ 2022-9-9 KL. 08:00

MP öppnar dörren på vid gavel för C i ett rödgrönt styre

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Miljöpartiet i Växjö tycker att man har kompromissat i två mandatperioder - nu känner man att det får vara nog. Partiet vill öka takten i klimatomställningen och stärka välfärden.
- Mycket bra har åstadkommits, men vi vill mer för Växjöborna. Ett rödgrönt styre med Centerpartiet vore väldigt bra, säger Magnus P. Wåhlin, gruppledare för Miljöpartiet.

MP öppnar dörren på vid gavel för C i ett rödgrönt styre
- Vi vill ha en snabbare klimatomställning i Växjö kommun och mer satsningar på miljön, säger Magnus P. Wåhlin, gruppledare för Miljöpartiet. Foto: Hans Nilsson

För Miljöpartiet är det självklart att Växjö kommun ska ligga främst i arbetet för miljö och klimat.
- Vi ska vara grönast och visa vägen för andra. Växjö ska vara Europa grönaste stad, på riktigt. Vi har i många år kämpat för att vår kommun ska ligga i framkant när det gäller klimat- och miljöarbetet. Men vi måste göra de omställningar som behövs för att klara Parisavtalet, säger Magnus P. Wåhlin, toppkandidat för MP i Växjö.
Magnus P. Wåhlin anser att åren i det blågröna styret i Växjö både gav en del bra och en del mindre bra.
- Många av våra förslag har fått genomslag, men vi fick gick igenom för lite i skolan och omsorgen. Där vill vi ha mer satsningar. Välfärden är underfinansierad idag i Växjö. Vi vill satsa mer pengar och resurser till välfärden.
- Men vi vill även ha en snabbare klimatomställning och mer satsningar på miljön. Vi fick inte igenom gratis busskort åt ungdomar, att göra om Västra Esplanaden till enbart gång- och cykel, färre transporter, fler cykelvägar och fler bussfiler, berättar han.

I ett rödgrönt styre med V och S finns det större möjligheter för MP att få igenom sin politik.
- Det som skiljer oss är prioriteringen. Vi sätter miljö och klimat överst och social rättvisa som nummer 2. De gör tvärtom.

Frågan är om även Centerpartiet kan ingå i ett rödgrönt styre i Växjö. Magnus P. Wåhlin lämnar dörren på vid gavel för ett sådant scenario.
- Centerpartiet har ju sagt att ett samarbete med SD inte kan komma på fråga. Jag tror att det skulle bli väldigt bra med Centerpartiet i ett rödgrönt styre med oss och V och S, förklarar han.

hans nilsson


Några av Miljöpartiets viktigaste frågor i Växjö
- Växjö ska ligga främst i arbetet med miljö och klimat och klara Parisavtalet
- Stoppa kommunens bidrag till Småland Airport
- Sätt solceller på alla kommunala tak och bygg fler laddstolpar i kommunen
- Öka andelen ekologisk mat till 80 procent
- Anställ fler i omsorgen och avskaffa delade turer
- Öka stödet till anhörigvårdare
- Höj skolpenningen och anställ fler pedagoger i skolan
- Öppna fler fritidsgårdar och anställa fler fritidsledare
- Prioritera elevernas välmående - satsa på elevhälsan
- Inrätta en förmedlingstjänst för praktikplatser så att fler kvinnor och nyanlända kan komma i arbete