VÄXJÖ 2022-11-23 KL. 11:02

Mordet i villakvarteret på Teleborg - misstänkte mördaren häktad

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 72-årige man som misstänks ha skjutit ihjäl en man i 70-årsåldern i ett villakvarter på Teleborg i Växjö har häktats för mord - åtal ska vara väckt den 9 december.
Mannen sitter häktad för att inte undanröja bevis eller försvåra utredningen. Han ska genomgå en läkarundersökning och sedan kan det också eventuellt bli en psykiatrisk undersökning.

Mordet i villakvarteret på Teleborg - misstänkte mördaren häktad
Det var i ett villakvarter på Teleborg i Växjö som mannen i 70-årsåldern hittades död förra tisdagen. En 72-årig man som misstänks ha skjutit ihjäl honom har häktats för mord. Åtal ska vara väckt den 9 december. Foto: Hans Nilsson

Det var strax innan klockan 18 på tisdagskvällen i förra veckan som polis och ambulans larmades till en adress på Teleborg i Växjö på grund av skottlossning och att en man skulle ha blivit skadad, enligt polisen.
Polisen hade fått in samtal om höga smällar i ett villaområde på Teleborg. På platsen hittade polisen en man i 70-årsåldern med misstänkta skottskador i anslutning till en bostad.
”Den skottskadade, en man i 70-årsåldern, konstateras avliden på platsen och ärendet rubriceras som mord”, skrev polisen i sin händelsenotis.
En större polisinsats sattes genast in och jakten på mördaren inleddes. Den misstänkta brottsplatsen spärrades av och undersöktes av kriminaltekniker och en specialsökhund sökte av platsen i jakt på spår efter mördaren. Förhör med eventuella vittnen och dörrknackning påbörjades i närområdet.
Enligt uppgifter ska det ha funnits ett antal vittnen som sett en person lämna brottsplatsen till fots. De kan ha blivit vittne till något skede av händelsen, tror polisen.
Dagen efter mordet på eftermiddagen greps en 72-årig man vid campingen i Tingsryd efter att ha anhållits i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordet, enligt SVT och SMP.
Det var en stor polisstyrka som slog till vid campingen i Tingsryd vid 15-tiden på onsdagen och grep mannen. Vid insatsen deltog ett antal lokala polispatruller och den regionala insatsstyrkan.
Enligt polisen fick mannen lägga sig ner på marken. Han överlämnade sig sedan helt utan dramatik till polisen, rapporterar SVT.
Polisen misstänker att mordmotivet kan vara en husaffär. Den misstänkte mannen ska ha varit missnöjd med en fastighetsaffär som skedde för fem år sedan, enligt SMP.
Han anlitade offret för att göra affären, men prislappen på fastigheten ska ha blivit tio procent under utgångspriset. Mannen ska under de fem år som har gått sedan dess ha funderat på det här och ångrat att han sålde huset. I tisdags i förra veckan sökte han så upp offret och sköt ihjäl honom i anslutning till bostaden. Polisen tror att han sköt honom med ett jaktvapen.
Den 72-årige mannen häktades för mordet i Växjö tingsrätt förra lördagen. Åklagaren Annie Runander anser att mannen har medgett att han varit på platsen under mordkvällen men vill inte gå in på motivet för mordet, enligt SVT.