VÄXJÖ 2022-6-19 KL. 11:30

Mor och son ska driva Evedals värdshus: "Vi är stolta och glada"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Evedals värdshus har fått en ny entreprenör - det är mor och son som tillsammans med företaget Violetes kök kommer att driva det klassiska stället de kommande två åren, enligt avtalet med Växjö kommun.
- Vi är stolta och fantastiskt glada att vi får chansen att driva ett så fint ställe, säger mamma Violete Salijaj.
- Vanligt folk ska ha råd att äta här. Evedals värdshus ska bli tillgängligt för alla, lägger sonen Florim Rexhaj till.

Mor och son ska driva Evedals värdshus:
Mor och son har Violetes kök ihop. Nu ska de driva Evedals värdshus. - Vi är de bästa vännerna, vi har ett gemensamt mål och vi tror på varandra, säger sonen Florim och mamma Violete håller med. Foto: Hans Nilsson

I slutet av januari i år gick Evedals värdshus och entreprenören Peter A Eldon, som drev det då, i konkurs. Han hade haft värdshuset sedan sommaren 2020, efter att den tidigare entreprenören också gått i konkurs.
Men nu har Växjö kommun hittat en ny företagare som vill driva Evedals värdshus hela året och inte bara på sommaren. Det är Violete Salijaj, 46 år, och hennes 25-årige son Florim Rexhaj i Växjö som haft Violetes kök vid Norremarksrondellen sedan 2019 och som fått uppdraget av kommunen att driva värdshuset i två år till att börja med.
Nu flyttar de verksamheten på Violetes kök till värdshuset på Evedal. Den 27 juni öppnar de dörrarna på Evedals värdshus och erbjuder lunchbuffé.
- Vi lämnar en plats där vi hade en bensinmack, en stor asfaltsplan och gamla byggnader som utsikt. Nu är vi i denna vackra miljö, och det känns fantastiskt. Allt här är mycket bättre, berättar Violete Salijaj.
Hon och hennes son kommer från Kosovo från början. För 13 år sedan kom de till Sverige och efter att ha bott i Hovmantorp i flera år har de nu flyttat till Växjö.
Båda har jobbat i restaurang- och hotellbranschen. Bland annat har hon jobbat på hotell i Tyskland och på Kosta Boda Art Hotel där hon var frukostvärdinna och jobbade i baren.
Men 2019 bestämde Violete och hennes son sig för att tillsammans testa restaurangbranschen med Violetes kök. De började med att hyra en liten lokal på Norremark. Snart gick det så bra att de byggde ut för att ha plats med alla gäster.
- Vår lunchbuffé med sallader och svensk husmanskost med kryddor från Balkan har lockat fler och fler. Det är som svensk husmanskost men det smakar på ett annat sätt med kryddorna. Vi började med fem gäster i veckan, men nu har vi haft 1 200 gäster i veckan, säger Violete.
Efter tre år på Norremark kände de att vi ville testa något nytt. En stamgäst föreslog att de skulle försöka få avtalet med Växjö kommun att få driva Evedals värdshus. morgan löwenthal
- Han heter Morgan Löwenthal och han skrev till kommunen och berättade varför han tyckte att vi skulle få driva värdshuset. Det var det som gjorde att vi fick skriva avtalet, säger Violete.
- Vi hade inte så stor möjlighet att utvecklas mer vid Norremark. Där hade vi 11o platser, här har vi 180 matplatser och kan växa. Nu ska vi jobba hårt, vi är positiva och vi gör bra mat, fortsätter hon.
Det är Violete som lagar maten och det är hon som är boss. I sommar har hon anställt fem ungdomar som är under 18 år och med tiden hoppas hon kunna anställa en kock. Sonen Florim hjälper till med allt möjligt.
Att det är mamma och son som driver företag ihop är inga problem, tycker de.
- Vi är de bästa vännerna, vi har ett gemensamt mål och vi tror på varandra, säger Florim.
- Vi känner ju varandra så väl och litar på varandra. Visst bråkar vi ibland, men det glömmer vi snabbt, lägger Violete till.
Mor och son är överens om att inte ändra konceptet i Violetes kök.
- Fokus är på luncherna och bufféerna, men vi ska även börja med brunch med våfflor och bagels på söndagarna mellan 10 och 13. På fredags- och lördagskvällar ska vi ha grillkvällar på sommaren, man ska kunna ha privata fester, bröllop och konferenser här och så ska vi sälja glass i kiosken, berättar Violete.
Målet är att skapa en restaurang där alla kan ha råd att äta.
- Det ska inte vara dyrt och för fint, utan det ska vara för alla, förklarar Florim.
- Vi vill utveckla värdshuset. Det kommer bli det bästa lunchstället i Växjö, slår Violete fast.


- Vid Norremark hade vi 110 platser, här har vi 180 matplatser och kan växa. Nu ska vi jobba hårt, vi är positiva och vi gör bra mat, säger Violete Salijaj och sonen Florim Rexhaj håller med. Foto: Hans Nilsson- Målet är att utveckla värdshuset. Det kommer bli det bästa lunchstället i Växjö. Evedals värdshus ska bli tillgängligt för alla, säger Violete och sonen Florim. Foto: Hans Nilsson