VÄXJÖ 2022-11-11 KL. 11:13

Mona G har gjort en jullåt om sin mamma: ”Julen blir aldrig densamma utan henne”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Julen är inte enbart en glädjens tid för sångerskan Mona G. Varje jul påminns hon om sin mamma Elsie Hagel som gick bort för sex år sedan - idag den 11 november släpper hon låten "Inte en jul utan dej i mina tankar" på Spotify som handlar om saknaden efter henne.
- Låten är en hyllning till min älskade lilla mamma. Vi brukade fira jul ihop hemma i Steninge, julen blir aldrig densamma utan henne, säger Mona G.

Mona G har gjort en jullåt om sin mamma: ”Julen blir aldrig densamma utan henne”
Mona G har spelat in en jullåt tillägnad hennes mamma Elsie Hagel, "Inte en jul utan dej i mina tankar". Hon gick bort för sex år sedan. - Julen kan aldrig bli densamma utan mamma, säger hon. Foto: Hans Persson/ Ateljé Braun

För många är julen en underbar tid med gemenskap och glädje. Det är den även för Mona G. Till viss del.
När Mona G var elva år skilde sig hennes föräldrar och hon fortsatte att bo med sin mamma. Varje år ända till 2015 firade hon jul ihop med sin mamma Elsie Hagel i Steninge utanför Halmstad i ett stort hus på landet. Men hösten 2016 gick hennes mamma bort i cancer.
- Under många år var det jag och min mamma och min mormor på julen, det var fina jular med traditioner som julotta och att titta på Kalle Anka, minns hon.
- Jag stod min mamma nära, hon stöttade mig på ett lugnt och stillsamt sätt i min musikkarriär. Men efter att hon gått bort är det inte samma sak med julen, det kan aldrig bli detsamma. Jag tänker på henne varje jul och jag saknar henne, säger hon.

Mona G har spelat in en jullåt som är tillägnad hennes mamma, ”Inte en jul utan dej i mina tankar”. Den finns på Spotify och andra digitala musikplattformar från och med idag den 11 november. Musikvideon till låten hade premiär igår den 10 november. Musikerna som spelar på låten är verksamma i Nashville i USA och har spelat med stora artister som Dolly Parton, Bellamy Brothers och Olivia Newton-John bland annat.
- Upprinnelsen till låten är en speldosa med en julmelodi vi brukade spela hemma hos min mamma på julafton. Jag klarar inte av att spela den nu, det blir för mycket för mig. Men den gav mig idén till ”Inte en jul utan dej i mina tankar”.
- Det värmer i mitt hjärta när min underbara lilla mamma är med i en låt. Jag började min sångkarriär med att sjunga ”Kära mor”, men mig veterligt finns det inte så många låtar om våra mammor.

Mona G påpekar att hon ändå gillar julen fortfarande, även om hon saknar sin mamma. Men just på julafton väljer hon att vara ensam.
- Dagen innan julafton och på juldagen och annandag jul brukar jag träffa några vänner jag har haft sedan jag flyttade till Växjö för 40 år sedan. Vi firar jul ihop och delar ut julklappar, men på julafton är jag ensam hemma och då firar jag inte så mycket.
- Julafton blir en dag för eftertanke där jag kan ta det lugnt. Jag äter lite mat, läser, tittar på TV, går en promenad och spelar på gitarren och sjunger, och jag julpyntar hemma och har en liten gran, men jag tittar inte på Kalle Anka. Det är inte samma sak nu, säger Mona G.HANS NILSSON