Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Sörgården har ett tillagningskök som lagar 700 portioner per dag till skolor och äldreboendet - vid en inspektion i köket hittades mögel i stora delar av lokalen.
Maten som lagas i köket på Sörgården i Rottne serveras i restaurangen och på äldreboendets fem avdelningar.
Man skickar dessutom ut kall och/eller varm mat till Tolg skola och förskola, Åby skola, Söraby skola, Kullen förskola, Förskolan Fantasia och Rottne förskola.
Den 9 oktober gjorde Samhällsbyggnadsförvaltningen på Växjö kommun en oanmäld livsmedelskontroll av Sörgården för att kontrollera att livsmedelslagstiftningen följs.
Besöket för miljö- och hälsoskyddsinspektören tog 50 minuter.
Vid kontrollen hittade inspektören ett antal avvikelser som bör åtgärdas för att följa lagstiftningen.
Dietkylen i köket har varit sönder i 6, 5 år, enligt personalen. Produkter för specielkost förvaras i kylrum tillsammans med andra kylvaror. Dietkylen bör antingen bytas ut mot en fungerande eller tas bort från verksamheten eftersom den
inte fungerar.
Personalen berättar att kylmontern i serveringen är svår att rengöra på vissa ställen.
Diskmaskinen är placerad på ett sätt i diskrummet så personalen inte kan komma åt och rengöra golv och väggar bakom diskmaskinen.
Nedkylningsskåpen i köket går sönder väldigt ofta och personalen kan därför inte kyla ner maten på ett säkert sätt.
Men livsmedel som ska förvaras eller serveras kylda ska kylas ner så fort som möjligt efter upphettning och till en temperatur som inte medför att livsmedlet kan bli en hälsorisk.
Det var mögeltillväxt i stora delar av lokalen, bland annat hittade miljö- och hälsoskyddsinspektören svartmögel ovanför ingången till frysrum och grönsakskylrum, och i frysrum och grönsakskylrum.
Ytorna i utrymmen där livsmedel hanteras ska vara lätta att rengöra och desinficera när det behövs, påpekar Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Särskilt de ytor som kommer i kontakt med livsmedel.
Ytorna ska vara av material som är släta, tvättbara, korrosionsbeständiga och giftfria om inte livsmedelsföretagarna kan visa att andra material är lämpliga.
Miljö- och byggnämnden kommer att besluta om krav på åtgärd när det gäller mögeltillväxten i köket.
De andra avvikelserna kommer följas upp vid en nästa kontroll.
Vid ett teams-möte fick enhetschefen på Sörgården, Ann-Louise Gustavsson, den 10 oktober information om avvikelserna i köket på Sörgården.
Hon förklarade att en åtgärdsplan kommer tas fram. Samhällsbyggnadsförvaltningen kontrollerar alltid att avvikelser åtgärdas.
Följande brister i köket på Sörgården ska åtgärdas
- Svartmögel i konservkyl
- Svart- och rödmögel i diskrum
- Sprucken/utbuktad vägg i diskrum, förmodligen på grund av fukt
- Svartmögel på väggar, golv och lister i renseriet
- Svartmögel i utrymmet intill frysrummet
- Röd beläggning kring ventilationen i köttkylen
- Ventilationen i köttkyl och konservkyl är rostiga och flagnar färg, vilket riskerar att kontaminera livsmedel som förvaras i utrymmet
- Rost eller annat smuts i hela takkåpan i köket
- Skafferiskåp i köket har flagnat färg och har dragit åt sig
fukt, det gör att ytan är svår att rengöra och risken för
mögeltillväxt ökar
- Hål i golvet vid ett utav stekborden i köket, det försvårar rengöringen
Svartmögel i utrymmet intill frysrummet. Foto: Växjö kommun
Röd beläggning kring ventilationen i köttkylen. Foto: Växjö kommun