VÄXJÖ 2024-5-14 KL. 10:25

Minigolfen storsatsar - inleder samarbete med Växjö GK och Växjö Charity

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Våren är här och Växjö Minigolf på Spetsamossen öppnade igen för säsongen den 1 maj. I år har man inlett nya samarbeten med Växjö Golfklubb och Växjö Charity och den 30 maj är det öppet hus på banan.
- Många golfspelare skulle älska att putta på vår äventyrsbana, säger Hans Olofsson, delägare i Växjö Minigolf.

Minigolfen storsatsar - inleder samarbete med Växjö GK och Växjö Charity
- Vi är såna entusiaster och brinner så mycket för minigolf så när Växjö Bangolfklubb hörde av sig till oss kunde vi inte låta bli att göra den här satsningen på Spetsamossen, förklarar Hans Olofsson, delägare i Växjö Minigolf. Foto: Hans Nilsson


Förra året satsade den privata aktören Växjö Minigolf över 2 miljoner kronor och byggde om delar av anläggningen på Spetsamossen till en äventyrsgolfbana på 18 hål.
Äventyrsgolf är som en hybrid av golf och minigolf och spelas på minigolfbanor med konstgräs och med golfbollar och putters. Det påminner om puttning i golf.

Den traditionella filtbanan för minigolf med 18 hål finns kvar på Spetsamossen.
Växjö Minigolf sköter den dagliga driften och ägandet av båda banorna på Spetsamossen.
Det innebar att de räddade både Växjö Bangolfklubb och minigolfbanan som annars riskerade nedläggning.
- Vi är såna entusiaster och brinner så mycket för minigolf så när Växjö Bangolfklubb hörde av sig till oss kunde vi inte låta bli att göra den här satsningen, förklarar Hans Olofsson i Växjö Minigolf, som blev världsmästare i minigolf 2003 och som tävlade i seriespel på Spetsamossen på 1990-talet och i början av 00-talet.
Målet var 10 000 besök förra sommaren.
- Det gick lite trögt, vi fick höra mycket positivt om vår äventyrsbana. Att den är snygg och rolig att spela på, men det var svårt att nå ut till folk.
- Många visste inte att banan fanns ens, så vi hade runt 6000 besökare från maj till september och det är vi inte nöjda med, berättar Hans Olofsson.

I år siktar man betydligt högre. Målet är 10 000 besökare.
- På sikt hoppas vi på 15 000 besökare på Växjö Minigolf och ett glasskafé eller en restaurang vid anläggningen.
- Det borde kunna gå i Växjö, för det är mycket folk och företag i Växjö och det är en studentstad. Spetsamossen ligger nära centrum, och det är ett härligt område som borde sjuda av liv. Så vi hoppas att folk hittar hit, säger Hans Olofsson.

Nu har Växjö Minigolf inlett nya lokala samarbeten som man hoppas ska bära frukt.
Man skänker 5 kronor per spel till Växjö Charitys Tillsammans-projekt hela säsongen 2024.
Växjö Minigolf skänker också 5 kronor per spel till Växjö Golfklubbs ungdomsverksamhet hela säsongen 2024.
Den 30 maj har Växjö Minigolf dessutom en hel dag för Tillsammans-projektet. Då blir det öppet hus på Spetsamossen med en Minigolfens Dag från klockan 16.00 till 20.00 där alla är välkomna på minigolf, grillning och glass bland annat.
- Den 30 maj går 50 procent av alla intäkter till insamlingen med Växjö Charity. Vi har gjort liknande insatser för Bris och Barncancerfonden i Stockholm, berättar Hans Olofsson.

Växjö Charity tror stenhårt på samarbetet med Växjö Minigolf.
- Vi ser en möjlighet att göra fler insatser tillsammans som kan vara mycket betydelsefulla för vår förmånstagare. Vi hoppas att många besöker Växjö Minigolf i sommar och får en trevlig upplevelse
samtidigt som man gör stor och viktig skillnad för Tillsammans-projektet, säger Sandra Jönsson, Växjö Charity.

Växjö Minigolf skänker inte bara 5 kronor per spel till Växjö GK - man anställer även fem unga golfspelare i Växjö GK nu i sommar.
- Vår stora ungdomsverksamhet ligger mig extra varmt om hjärtat. Genom samarbete med Växjö Minigolf kan vi hjälpa våra ungdomar till sommarjobb och få ett generöst ekonomiskt bidrag till dedikerade ungdomsprojekt. Jag ser själv fram emot att testa minigolfbanan och försöka förbättra min puttning, säger Lars Prick, klubbchef Växjö GK.
hans nilson


- På sikt hoppas vi på 15 000 besökare på Växjö Minigolf och ett glasskafé eller en restaurang vid anläggningen på Spetsamossen. Det borde kunna gå i Växjö, säger Hans Olofsson, delägare i Växjö Minigolf. Foto: Hans Nilsson


Växjö Minigolfs öppettider 2024
Vårsäsong: 1 maj–6 juni, öppet helger och röda dagar, 11.00–20.00
Sommarsäsong: 7 juni-18 augusti, öppet dagligen, 11.00–20.00
Sensommar: 19 aug-15 september, öppet helger 11.00-18.00

TILLSAMMANS är ett initiativ av Växjö Charity och Stiftelsen Linnéa Dahl.
Projektet är en lägenhet där familjer till svårt sjuka barn kan vara tillsammans, på sjukhuset i Växjö.
I samarbete med näringslivet i Kronoberg försöker Växjö Charity göra det till verklighet.