VÄXJÖ 2023-1-24 KL. 17:00

Man slog och hotade döda sin sambo flera gånger

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En 25-årig man i Växjö som är medborgare i Somalia hotade att döda sin före detta sambo och misshandlade henne flera gånger - nu åtalas han för grov misshandel, grov fridskränkning och grovt barnfridsbrott. Brotten bedöms som grova eftersom mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet vid båda gärningarna.

Man slog och hotade döda sin sambo flera gånger
En somalisk medborgare i Växjö åtalas för grov misshandel och grov fridskränkning mot en kvinna och grovt barnfridsbrott. Brotten bedöms som grova eftersom mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet. Foto: Pixabay


I en lägenhet i Växjö i slutet av november 2022 tog mannen tag i och drog sin sambo i håret, kastade henne på en säng och utdelade knytnävsslag som träffade henne i ansiktet. Sedan tog han tag i och drog henne i håret så att hon hamnde liggandes på golvet. Efter det slog han henne med knytnävsslag och sparkade henne i ansiktet och på kroppen.
Kvinnan fick hudavskrapningar, svullnader, blåmärken och sårskador.
Mannen anses ha visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att utöva upprepat kraftigt våld mot sin sambos huvud när hon låg ner på golvet.
Brottet bevittnades dessutom av mannens och kvinnans gemensamma barn. Därför bedöms det som grovt barnfridsbrott.
Mannen anhölls i sin frånvaro och greps samma dag den 21 november 2022 och häktades den 24 november.
Redan i januari 2018 hade mannen misshandlat sin sambo i en lägenhet i Växjö. Den gången tog han tag i hennes huvud och tryckte in sin tumme i hennes mun och tryckte hennes huvud mot ett badrumsskåp och skakade hennes huvud.
Mannen har också hotat kvinnan vid två tillfällen genom att skicka textmeddelanden och fotografier till hennes mobiltelefon med hot om att kasta en större sten på fönstret till hennes bostad för att ta sig in i bostaden.
Hotet har påtagligt förstärkts av att han har skickat fotografier av stenen och fönsterrutan till kvinnans balkongdörr - detta samtidigt som han befunnit sig utanför bostaden, knackat på fönsterna och ringt och bankat på hennes ytterdörr. Det hände i april 2022.
Samma dag misshandlade han henne genom att sparka henne i magen så att smärta och rodnad uppstod.
I oktober 2022 hotade han henne genom att skicka ett textmeddelande till hennes mobiltelefon med hot om att döda henne.
Några dagar senare skickade han återigen ett textmeddelande till kvinnans mobiltelefon med hot om att döda eller skada henne.
Alla dessa gärningar var led i en upprepad kränkning av kvinnans integritet. Gärningarna var också sådana att de kunde förväntas allvarligt skada kvinnans självkänsla. Därför åtalas mannen även för grov fridskränkning.
Det finns förhör med kvinnan om hennes upplevelser vid gärningarna för att bevisa åtalet. Mannen erkänner misshandel av normalgraden men förnekar barnfridsbrott. Det finns även fotografier för att bevisa skadorna och rättsintyg för att bevisa skadorna som kvinnan ådragit sig. Dessutom har man konversationshistorik för att bevisa brotten.
Den somaliske medborgaren är tidigare dömd för snatteri och rån och har dessutom nu meddelats kontaktförbud när det gäller den före detta sambon. Han har inte fått besöka eller på annat sätt ta kontakt med eller följa efter henne eftersom han är misstänkt för allvarlig brottslighet i nära relation. Det kan antas finnas risk för ytterligare brott eller allvarliga trakasserier. Ärendet väcktes av åklagarkammaren i Växjö den 13 december.