VÄXJÖ 2023-2-28 KL. 11:30

Man i Växjö åtalas för grovt vapenbrott och synnerligen grov narkotikasmuggling

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En 35-årig man som bor på en ort i Växjö kommun åtalas för grovt vapenbrott, synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen ska bland annat ha gjort en vinst på drygt 9 miljoner kronor på narkotikabrottsligheten. Åtalet mot mannen har väckts av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Man i Växjö åtalas för grovt vapenbrott och synnerligen grov narkotikasmuggling
Enligt stämningsansökan i Växjö tingsrätt har den 35-årige mannen från den 28 november 2019 och till den 16 februari 2021 beställt totalt 326 kilo av det narkotikaklassade preparatet pregabalin från Kina. Foto: Hans Nilsson


Enligt stämningsansökan i Växjö tingsrätt har den 35-årige mannen från den 28 november 2019 och till den 16 februari 2021 beställt totalt 326 kilo av det narkotikaklassade preparatet pregabalin från Kina.

Pregabalin är substansen och det verksamma medlet i lyckopillret Lyrica som tas mot epilepsi, neuropatisk smärta och ångestsyndrom. Preparatet är beroendeframkallande och abstinensbesvären är svåra, i värsta fall med hjärtsvikt eller självmord till följd. Det klassades som narkotika i Sverige den 24 juli 2018.
Straffvärdet av Pregabalin kan närmast kan jämföras med cannabis, Tramadol och vissa bensodiazepiner.
Mannen har vid alla tillfällena vid införseln till Sverige av detta medel uppgett andra personer som adressater för försändelserna.

Han ska sedan tillsammans med andra personer förpackat, hanterat och sålt vidare 299 kg pregabalin. Mannen har även beställt 879 000 kapslar och förpackningsmaterial adresserat till olika personer vilka också tagit emot narkotika.
Härefter har dessa personer förpackat och överlåtit narkotikan i enlighet med anvisningar från mannen och mot viss ersättning. Försäljningen av narkotikan, bland annat på den digitala marknadsplatsen Flugsvamp, har lett till en vinning för mannen om 9 093 493 kronor.

Brottet ses som synnerligen grovt eftersom det har ingått som ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form. Detta i syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika - och i en synnerligen stor mängd narkotika.

När polisen gjorde en husrannsakan i hans bostad den 3 maj 2022 hittade de dessutom en pistol, ett magasin laddat med skarp expanderande ammunition, en ljuddämpare och skarp expanderande ammunition och ett armborst på den oinredda ovanvåningen i bostaden.
Därför har Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet nu valt att åtala den 35-årige mannen för grovt vapenbrott, synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

I förhör förnekar mannen brott. Det finns ett omfattande bevisningsmaterial mot mannen i form av bland annat konton och chat- och mejl i en analys av mannens mobiltelefon och beslag av en pistol, magasin laddat med skarp expanderande ammunition, ljuddämpare, skarp expanderande ammunition och ett armborst.

Mannen är sedan tidigare dömd vid flera tillfällen, bland annat för rattfylleri, ringa narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Den senaste domen är från 2018 då han dömdes till fängelse i tre år för grovt narkotikabrott. Han blev villkorligt frigiven den 7 december 2019 och misstänks ha påbörjat den nya brottsligheten redan innan dess.


hans nilsson