VÄXJÖ 2023-2-17 KL. 17:25

Man från Växjö greps av militär inne på Blekinge Flygflottilj

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En man från Växjö greps och förhördes av militär inne på Blekinge Flygflottilj F17 i Kallinge i Ronneby kommun i oktober förra året. Mannen hade kört in på området med en matleverans trots att det var rött ljus och bommarna var fällda vid vaktgrinden. Därför blev mannen misstänkt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Man från Växjö greps av militär inne på Blekinge Flygflottilj
En man från Växjö greps av militär och blev rapporterad för obehörigt tillträde till skyddsobjekt efter att ha kört in med lastbil på Blekinge Flygflottilj F17 i Kallinge. Bilden är från ett annnat sammanhang. Foto: Pixabay


Det var den 3 oktober 2022 som händelsen inträffade. En 30-årig man från Växjö hade hoppat in som vikarie för att köra en matleverans med lastbil till matsalen på Blekinge Flygflottilj F17 på Värperydsvägen i Kallinge.
När han kom fram till vaktgrinden var bommarna fällda och det lyste rött. Men mannen hade bråttom och ville inte vänta på att få grönt ljus och på att bommarna skulle höjas.
Så han rundade bommarna och körde på filen för utfarten och tog sig in på området på det viset istället, enligt kammaråklagare Arvid Wachtmeister vid Södra Skånes åklagarkammare.
När han hade kört en bit inne på området blev han stoppad av militärer. De grep mannen, identifierade honom och förhörde honom. Efter en stund släpptes han.

Mannen blev rapporterad för obehörigt tillträde till skyddsobjekt och ärendet hamnade hos kammaråklagare Arvid Wachtmeister vid Södra Skånes åklagarkammare.
Han har hand om alla ärenden som rör misstänkta obehöriga tillträden till militära skyddsobjekt i Kallinge och Karlskrona i Blekinge och Revingehed utanför Lund i Skåne.

Kammaråklagare Arvid Wachtmeister gör bedömningen att det inte finns några som helst skäl att misstänka att den 30-årige mannens agerande går att koppla till främmande makt i det här fallet.
Däremot anser kammaråklagaren att mannen från Växjö har slarvat när han kört in på F17 utan att vänta på att få grönt ljus och att bommarna skulle höjas. Eftersom det är tydligt skyltat att det är ett militärt skyddsområde har han begått gärningen med uppsåt eller av oaktsamhet.

Därför utfärdade kammaråklagaren ett strafföreläggande mot mannen för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Påföljden blev villkorlig dom och ett strafföreläggande med dagsböter på 30 à 110 kronor, 3 300 kronor.


hans nilsson