VÄXJÖ 2022-9-2 KL. 19:00

Lauber(S): ”Annie Lööf är allt som högerextrema krafter föraktar”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Politiker i Växjö reagerar med bestörtning över att Almedalsnazisten hade Centerpartiets partiledare Annie Lööf som måltavla.
- Annie Lööf är allt som högerextrema krafter föraktar. Hon har under lång tid varit utsatt för hat och hot för att hon står upp för mänskliga rättigheter och så tydligt tar avstånd från rasism och fascism.
- De personer som driver på detta hat har alla ett ansvar och bör ta sig en funderare, säger Malin Lauber, socialdemokratiskt kommunalråd.

Lauber(S): ”Annie Lööf är allt som högerextrema krafter föraktar”
- Jag träffade Annie Lööf häromdagen och uttryckte min tacksamhet över hennes tydlighet och mod. Hon har under lång tid varit utsatt för hat och hot för att hon så tydligt tar avstånd från rasism och fascism, säger Malin Lauber. Foto: Alexander Hall

Under Almedalsveckan på Gotland den 6 juli attackerades Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, med kniv och avled av skadorna.
Theodor Engström med kopplingar till nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, greps och sitter häktad misstänkt för mordet.
Det visade sig att han även ska ha planerat att mörda Annie Lööf. Hon skulle hålla en presskonferens nära den plats i Visby där dådet skedde. Men det ställdes in och Annie Lööf höll sitt tal senare under kvällen i Almedalen.
Uppgifterna om att Annie Lööf var en måltavla för Theodor Engström har skakat om toppolitikerna i Växjö i valrörelsen. Inte minst hennes partikamrat i Centerpartiet, Andreas Olsson, kommunalråd i Växjö.
- Det är fruktansvärt att vår partiledare Annie Lööf drabbas av allt hat och hot. Att det dessutom går så långt att hon planerades att mördas. Vi tänker mycket på Annie och hennes familj som lever med ständiga hot men tack och lov har skydd alltid, säger Andreas Olsson.
Vänsterpartiets förstanamn i Växjö, Maria Garmer, reagerar också starkt.
- Uppgifterna är fruktansvärda, mina tankar och mitt stöd går till Annie Lööf som har utsatts för många aggressiva kommentarer från högerextrema under en lång tid. Jag tänker också på Ing-Marie Wieselgren som föll offer för detta besinnigslösa våld, säger Maria Garmer.
- När politiker utsätts för hot är det naturligtvis fruktansvärt för den personen, men det är också ett hot mot vår demokrati. Tyvärr är inte hotet mot Annie Lööf helt överraskande, i de miljöer som Theodor Engström befunnit sig i verkar det spridas mycket hat mot framförallt kvinnor som står upp mot högerextremismen.

Socialdemokraternas toppnamn Malin Lauber är imponerad av Annie Lööf.
- Jag träffade Annie Lööf häromdagen och uttryckte då min tacksamhet över hennes tydlighet och mod. Mina tankar går till Ing-Marie Wieselgrens familj, men även till Annie Lööf och hennes familj. Vi kan aldrig acceptera hat, hot och våld på något sätt men när en politiker hotas, då hotas hela demokratin. Vi får aldrig vika ner oss eller låta oss skrämmas till tystnad. Jag blir än mer övertygad om att det politiska arbetet och försvarandet av en öppen demokrati måste fortsätta, slår hon fast.

Anna Tenje (M), ordförande i kommunstyrelsen, kommer från Värnamo precis som Annie Lööf. De satt samtidigt i riksdagen och i konstitutionsutskott och de kännner varandra väl.
- Det här är verkligen fruktansvärt obehagligt, men det får mig inte att känna mig rädd eller orolig personligen. Det påverkar mig inte mer än mordet på Ing-Marie Wieselgren. Jag gör ingen skillnad på när det drabbar en tjänsteperson och en politiker bara för att jag själv är en politiker, förklarar hon.
Anna Tenje vill inte berätta om hon lever under hot och har skydd.
- Av lätt insedda skäl vill jag inte kommentera det, vi får inte göra det. Men när vi är i valstugan har vi överfallslarm och när vi är ute och knackar dörr har vi vissa säkerhetsföreskrifter vi ska följa, säger hon.
Maria Garmer är förskonad från hot.
- Individer har riktat ilska mot mig, men utan att det har funnits en direkt hotbild i samtalen. Naturligtvis får en sån här händelse en att fundera över den egna situationen, men det känns viktigt att inte låta hot och hat begränsa oss, och tillsammans med alla andra politiker är det viktigt att stå upp för demokratin och inte vika ner sig, säger hon.
Andreas Olsson har inte heller drabbats av hot.
- Men jag begränsar hur mycket mina barn syns i sociala medier och jag inte gör hemma-hos-reportage. Jag är en offentlig person och är öppen med mycket, men jag drar gränser för att bespara min familj eventuella hot och osäkerhet i hemmet, förklarar han.

hans nilsson


Uppgifterna om att Centerpartiets partiledare Annie Lööf var en måltavla för Theodor Engströms mordplaner har skakat om toppolitikerna i Växjö i valrörelsen. Foto:PressbildCenterpartiets Andreas Olsson, kommunalråd i Växjö. - Det är fruktansvärt att vår partiledare Annie Lööf drabbas av allt hat och hot. Att det dessutom går så långt att hon planerades att mördas, säger Andreas Olsson. Foto: Pressbild