VÄXJÖ 2024-6-14 KL. 19:03

Landshövdingen åkte taxi och lät skattebetalarna stå för notan

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Maria Arnholm, landshövding i Kronoberg, har avslöjats med att åka taxi för 82 000 kronor och köra med sin tjänstebil på privata resor utan att detta rapporterats till Skatteverket. Allt detta på skattebetalarnas bekostnad.
- Jag är väldigt ledsen och skamsen över att det blivit så här, säger 66-åriga Maria Arnholm till P4, som har tagit fram de här uppgifterna.

Landshövdingen åkte taxi och lät skattebetalarna stå för notan
Landshövding i Kronobergs län och före detta jämställdhetsministern Maria Arnholm har låtit skattebetalarna bekosta hennes privata taxiresor för 82 000 kronor och priavata resor med tjänstebil. Foto: Henrik Palmberg.


Maria Arnholm var jämställdhetsminister i Fredrik Reinfeldts regering och hon har varit partisekreterare för Liberalerna. Men 2020 blev Maria Arnholm landshövding i Kronoberg. Som landshövding har hon enligt sitt anställningsavtal rätt till ersättning för buss- eller tågresor mellan hemmet och arbetet. Men taxiresor ingår inte i det avtalet. Trots det har Maria Arnholm sedan 2020 åkt taxi för 82 000 kronor mellan sitt hem i Stockholm och centralstationen, och låtit länsstyrelsen betala. Det uppger P4 som har gjort en granskning av Svergies landshövdingar.

Länsstyrelsen stoppade Maria Arnholms taxiåkande och inledde en utredning. Landshövdingen medger att taxiresorna är en förmån som skulle ha beskattats. Efter P4:s granskning har landshövdingen nu skickat in rättelser till Skatteverket.
Dessutom visar det sig att Maria Arnholm har använt sin tjänstebil för privata resor på runt 200 mil, bland annat för att åka till sitt sommarställe, utan att rapportera det till Skatteverket, enligt P4.

Hennes förklaring till att resorna inte rapporterats in till Skatteverket är att man har för dåliga rutiner. I anställningsavtalet har regeringen gett Maria Arnholm rätt till hemresor med buss och tåg. Men hon har ändå varje vecka beordrat sin privatchaufför på länsstyrelsen att skjutsa henne som en del av de privata hemresorna.
Det visar P4:s granskning av Sveriges landshövdingar.
hans nilsson