VÄXJÖ 2024-3-15 KL. 19:35

Kvinna ofredades på bussen - man tog på hennes lår och försökte kyssa henne

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det blev en mardrömsfärd för en kvinna i 25-årsåldern när hon åkte 1:ans buss från Nydala till Teleborg i Växjö.
En främmande man i 55-årsåldern tafsade på hennes lår flera gånger, kom med sexuella inviter och försökte kyssa henne. Nu åtalas mannen för sexuellt ofredande.

Kvinna ofredades på bussen - man tog på hennes lår och försökte kyssa henne
Kvinnan gick på buss 1 vid Nydalavägen. Vid samma station klev en främmande man på bussen. Han ofredade henne sexuellt under hela bussfärden till Teleborg. Foto: Hans Nilsson


Kvinnan berättar i förhören att hon gick på buss 1 vid Nydalavägen klockan 18.41 den 29 augusti 2023.
Hon skulle åka till Teleborg för att träffa en vän och satte sig först långt fram i bussen. Själva bussresan blev en mardröm för henne.

Det var väldigt varmt på bussen och hon fläktade med sin solfjäder. Vid samma station klev en främmande man på bussen. Han sa till henne att det var mycket svalare längre bak i bussen. Först trodde hon att han bara ville vara vänlig och följde därför med honom långt bak i bussen för att slippa värmen.

Mannen satte sig bredvid henne näst längst bak i bussen. Hon satt intryckt mot bussfönstret med benen i kors och med mannen bredvid sig.
Han lade direkt sin högra hand på hennes vänstra lår och började samtidigt prata med henne. Mannen var påstridig om att få hennes adress, men hon förklarade att hon inte ger ut sin adress till främlingar. Han skrattade och berättade var han bodde, hon var kort i sina svar men ändå trevlig för att det inte skulle eskalera.

Under samtalet tog han tag mer och mer om hennes lår och längre in på insidan, men inte direkt upp mot könet.
Kvinnan drog till med en lögn att hon var homosexuell för att få bort mannens eventuella intentioner.
Mannen bad ändå om hennes telefonnummer så att de kunde ses. Men hon sa nej. Han pressade henne om att hon skulle ta hans nummer, vilket hon ofrivilligt gjorde till slut.
Mannen presenterade sig med sitt namn och berättade på svenska med brytning att han var från Irak. Sedan berättade han att han söker en kvinna att dricka öl med, besöka nattklubb och ha sex med.

Han fortsatte att greppa tag om låret. Hon försökte visa att hon inte ville ha hans hand om låret genom att sätta benen i kors igen. Men han lade ändå handen på hennes lår.
Plötsligt sa han: ’’Vill så gärna ge dig en kram’’ och sedan följde han med henne när hon klev av bussen vid hållplatsen Romalyckan på Teleborg.
På busshållplatsen sträckte hon ut sin arm, för att ge så lite kram hon bara kunde. Men mannen drog henne till sig och försökte kyssa henne i ansiktet, på munnen eller kinden, men hon lyckades dra sig undan.

Kvinnan gick sedan till bostaden där hennes vän bor. Hon berättade om händelsen för sin vän. Han blev väldigt upprörd och gick själv ned till mannen som var kvar vid busshållplatsen. Hennes vän tog en bild på mannen och spelade in en video där han konfronterar honom.
Kvinnan har haft ångest över händelsen. Hon känner sig utom kontroll och har fysiskt obehag.
Hon är arg för att behövde ljuga om att hon är homosexuell och arg för att sådant här sker även när hon sitter i hoodie och mjukisbyxor. Dessutom är hon orolig och undrar vad som kan ske om de stöter på varandra.
Hon vill att det här kommer till polisens kännedom om han utsätter andra kvinnor för liknande saker.

Mannen åtalas nu för sexuellt ofredande och kvinnan yrkar på skadestånd av mannen med 10 000 kronor på grund av kränkning.
Han har inte önskat en offentlig försvarare. I förhören med mannen, som hållits på arabiska med hjälp av tolk, förnekar han brott.
Förutom förhör med kvinnan om händelsen har man förhör med hennes vän som bevisning. Han kan vittne om vad kvinnan sagt till honom om händelsen, och har gjort egna iakttagelser av den misstänkte gärningsmannen för att bevisa gärningen.

Händelsen finns inte inspelad i bussen. Inspelningsutrustningen har enligt ansvarig inte varit på. Men man har bilder från vittnets video som ska bevisa att det är den här mannen i 55-årsåldern som begått gärningen.hans nilsson