VÄXJÖ 2023-5-30 KL. 09:00

Kungens 50 år på tronen firas i Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Onsdagen den 31 maj kommer Deras Majestäter, Konungen och Drottningen, till Kronobergs län och Växjö för att fira Kungens 50 år på tronen.
I ett späckat program från klockan 12 till 15.30 får Kronobergs invånare möjlighet att möta Kungen och Drottningen vid bland annat det publika firandet i Linnéparken, under kortegevägen från Vattentorget till Linnéparken och på Stortorget vid ett festspel.

Kungens 50 år på tronen firas i Växjö
Deras Majestäter, Konungen och Drottningen, kommer till Växjö onsdagen den 31 maj för att fira Kungens 50 år på tronen. Foto: Peter Knutson/Kungl. Hovstaterna

- Det är med stor glädje jag välkomnar Kungaparet till Kronoberg och till residensstaden Växjö. Vi ska tillsammans hylla ett kungligt ledarskap som fyller femtio år. Det blir en dag som går i firandets tecken med ett varierat program. Jag hoppas att många deltar och att hela länet sluter upp längs gator och torg och i Linnéparken, säger Maria Arnholm, Kronobergs landshövding.

Det är inte bara H.M. Konungens 50 år på tronen som firas - det är nämligen dessutom 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges konung.

Konungens jubileum firas både i Stockholm och i landets 21 residensstäder, varav Växjö som bekant är en. Programmet för firandet den 31 maj i Växjö är nu klart.

Kungaparets besök inleds på Utvandrarnas hus i Växjö. Där får de se utställningen ”Det nya landet – drömmen om Amerika”.
Det blir även återblickar från när Kungen var på besök i länet 2002 då Linnéuniversitetet invigde Hus M på Campus och efter stormen Gudrun 2005.
Konungen Carl XVI Gustaf ska då ha visat ett stort engagemang för de människor som drabbades av stormen. På besöket den 31 maj få Kungen veta mer om vad som har hänt sedan dess.

Som ett minnesmärke av besöket den 31 maj kommer Kungen att avtäcka en unik träbänk som skapats av studenter på Linnéuniversitetet. Här kommer Peter Aronsson, Linnéuniversitetets rektor, tillsammans med studenterna, att berätta om processen i tillverkningen och om Linnéuniversitetets satsning på skog och trä. Det är öppen för allmänheten.
Länsstyrelsen Kronoberg har tagit fram programmet för kungabesöket tillsammans med Växjö kommun, Kulturparken Småland, Linnéuniversitetet, Södra och Ikea.
hans nilsson

Konungens och Drottningens besök i Växjö
11.50 Vattentorget och gående kortege till Linnéparken
Allmänheten kan möta Kungaparet vid Vattentorget, där även Växjöskolornas musikkår spelar. Från Vattentorget går Kungaparet via allén vid domkyrkan till Linnéparken, där Hemvärnets musikkår Eksjö möter upp med den nykomponerade jubileumsmarschen ”För Sverige – i tiden”.
12.00–13.00 Kungen firas i Linnéparken
Publiken behöver vara på plats senast klockan 11.45. Växjö kommun står som värd för programmet och kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber håller välkomsttal. Det blir musik av Hemvärnets musikkår Eksjö och Crazy Daze. Högtidstal kommer att hållas av Kungen och landshövding Maria Arnholm. Jon-Martin Bengtsson är konferencier och han bjuder också på ett par sångframträdanden.
14.15–14.35 Festspel på Stortorget
Hemvärnets musikkår Eksjö och Växjöskolornas musikkår bjuder på ett festspel på Stortorget. Kungaparet tar del av festspelet på residensets balkong.
14.45–15.30 Besök i Östrabo Ekobacke och avtäckning av minnesmärke
Kungaparet besöker Östrabo Ekebacke och den unika stadsodlingen. De välkomnas av kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber(S) och får träffa entreprenören Gustaf Hector och huvudansvarig för odlingen, Jimmi Larsson, som berättar om den stadsnära och ekologiska odlingen.
15.30 Dagen avslutas
Efter besöket i Östrabo Ekobacke lämnar Kungaparet Växjö.