VÄXJÖ 2022-9-19 KL. 15:00

Kung fu - en komplett kampsport som passar alla

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Träningen i kung fu har dragit igång igen i föreningen T.I.A. Växjö efter sommaruppehållet. Ett par gånger i veckan kommer vuxna och även barn träffas och träna kampsport i Ljungfälleskolans motionshall på Teleborg.
- Det är min dröm sedan jag var liten att träna kung fu, men då fick jag inte för mina föräldrar, säger Agnieszka Bochenek, en av de nya kung fu-eleverna. - Det här är en komplett kampsport som passar alla, lägger instruktören Sven Runesson till.

Kung fu - en komplett kampsport som passar alla
- Kung fu har allt en kampsport kan ha. En allsidig träning, slag och sparkar, strid på marken, närstrid och man kan använda vapen, säger Sven Runesson, till höger. Christoffer Jadedragon, Astrid Hansen och Sanne Vader håller med. Foto: Hans Nilsson

Föreningen T.I.A. Växjö har funnits sedan 1998. Under åren har man haft flera olika verksamheter inom kampsport. Tidigare har qi-gong och självförsvar för kvinnor funnits på schemat. Idag erbjuder föreningen traditionell kung fu med senior- och juniorgrupper på programmet. Nu har man även startat en grupp för den traditionella, interna stridskonsten taijiquan (tai chi)-grupp på måndagar och onsdagar som leds av Mikael Odhage.
Det är i Ljungfälleskolans motionshall på Drabantvägen 4 all träning sker i T.I.A. Växjö. Föreningens ordförande och chefsinstruktör är Sven Runesson, han har svart bälte av andra graden, och undervisar i kung fu för seniorgruppen.
Han började med kung fu i T.I.A. Växjö för lite mer än 20 år sedan.
- Det var en del dåliga filmer med Bruce Lee och Jackie Chan som fick mig att börja träna kung fu 2001, berättar Sven Runesson med ett leende.
- Vi har även sett att det har börjat fler barn och unga när filmer som ”Kung Fu panda” varit aktuella, säger Christoffer Jadedragon. Ofta är det populärkultur som får upp intresset hos folk, men många stannar i föreningen för den härliga gemenskapen och roliga träningen.
Christoffer Jadedragon är instruktör i kung fu åt juniorgruppen med barn i åldern 9-14 år. Han har tränat kung fu sedan 2002 och har svart bälte.
Juniorgruppen började terminen den 28 augusti. De tränar på söndagar och det händer att de låter barn som är yngre än 9 år att vara med.
- Är man 7 år och är mogen för sin ålder kan det fungera. Det är främst förmågan att koncentrera sig som sätter gränser. Det är jättebra träning för barn.
- De tränar upp styrkan i kroppen, bygger upp konditionen och övar på att koncentrera sig på en uppgift. Det är en väldigt bra förberedande träning både för framtida träning, men även annat då man lär sig hur man övar upp färdigheter, förklarar Christoffer Jadedragon.
När terminen startade för vuxna den 23 augusti välkomnades fem nya elever. Det har varit betydligt färre medlemmar och aktiva de senaste åren, mycket på grund av pandemin, berättar Sven Runesson.
Men nu hoppas man att fler ska vilja testa kung fu i T.I.A. Växjö igen.
- Kung fu ger en härlig gemenskap. Jag har fått vänner för livet här. Kung fu har allt en kampsport kan ha. Det är en allsidig träning där man får en starkare kropp, och det är både för de som är intresserade av traditionell kung fu och taijiquan och för de som vill ha ren motion och rörlighet. Det är slag och sparkar, strid på marken, närstrid och man kan använda vapen, säger Sven Runesson.
Träningspasset på två timmar är ganska tufft fysiskt, men man får träna helt utifrån sina egna förutsättningar, påpekar Sven Runesson.
Agnieszka Bochenek var en av de nya vuxna eleverna som testade kung fu vid första träningen för höstterminen. Hennes 14-årige son Lucas var också med och tränade.
- Det var jätteroligt. Jag kommer fortsätta. Visst var det hård träning, men man får ju träna i sin egen takt, påpekade Agnieszka Bochenek.
Att behärska en kampsport som kung fu kan ge en viss trygghet och självkänsla. I träningen för barnen lär Christoffer Jadedragon ut en del självförsvar.
- Det är en naturlig del av träningen att hantera självförsvar när man tränar kampsport. Vi lär barnen om grundläggande lagar som är relevanta och hur de kan sätta gränser och agera när någon stiger över de gränserna, säger Christoffer Jadedragon.
- Vi övar upp att vara uppmärksamma på omgivningen och försöker ge dem verktyg att upptäcka och hantera situationer i tid, men också grundläggande konflikthantering. Det mest önskvärda är alltid om ingen blir skadad.
- Man kan säga att man ska ha ”en djävuls händer, men en Buddhas hjärta”. Med det menar man att man ska ha potential att göra skada, men ett gott hjärta och hjärna som styr över den potentialen och vet när den ska användas, förklarar Christoffer Jadedragon.
Christoffer Jadedragon har haft stor nytta av att träna kung fu.
- Det har hjälpt mig att hitta mina egna gränser och brister och hur jag kan hantera dem. Det ger mig en trygghet i livet. I mitt jobb i vården har kung fu hjälpt mig att hitta en god kroppshållning och ett bra arbetssätt med kroppen. Det har gjort att jag klarar den tunga belastningen bättre.
hans nilsson


Agnieszka Bochenek var en av de nya vuxna eleverna som testade kung fu vid första träningen för höstterminen. Hennes 14-årige son Lucas var också med och tränade. Foto: Hans Nilsson- Man ska ha "en djävuls händer, men en Buddhas hjärta". Potential att göra skada, men ett gott hjärta och en hjärna som styr över potentialen och vet när den ska användas, säger Christoffer Jadedragon, instruktör i T.I.A. Växjö. Foto: Hans Nilsson


En av de äldsta stridskonsterna
Kung fu är en av de äldsta stridskonsterna och kommer från Kina där det har funnits i århundraden.
Det finns många olika kung fu-stilar.
Den kung fu-stil som T.I.A. Växjö utövar heter Fem Formers Strid - en sydkinesisk stil med snabba och kraftfulla handtekniker, låg kroppshållning och låga sparkar.
Stilen innehåller tekniker och träning på alla avstånden i kamp och vapenträning.


Tillhör en av Sveriges största kung fu-organisationer
T.I.A. Växjö är en ideell förening där alla arbetar utan ersättning och där verksamheten byggs upp av medlemmarna
Föreningen i Växjö tillhör en av Sveriges största kung fu- och qi gong-organisation – Tran Loi Minh Qi Gong Kung Fu International Association (T.I.A) – Sweden
Stilens stormästare Dai Si Tran Loi Minh bor i Paris och har historiskt kommit till Sverige 5-6 gånger per år för att hålla seminarier där alla elever varit välkomna att träna för honom.
T.I.A. Växjö är medlem i Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Riksidrottsförbundet och därmed är alla utövare försäkrade
Man tränar traditionell kung fu med både senior- och juniorgrupper och taijiquan - en kinesisk stridskonst som bygger på den mjuka principen med dialog och att undvika att använda våld.