VÄXJÖ 2023-11-6 KL. 10:15

Kultband spelar i Tävelsås

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Onsdagen den 8 november blir det en helkväll på Herrgård de luxe i Tävelsås när kultförklarade Franska Trion kommer för att spela.
Bandets liveframträdanden har en intensitet och en närvaro som inte liknar något annat.

Kultband spelar i Tävelsås
Franska Trions musik beskrivs som en blandning av rock, blues och jazz. Den 8 november spelar bandet på Herrgård de luxe i Osaby säteri i Tävelsås. Foto: Pressbild

Franska Trion bildades 2002 i Göteborg av Matti Ollikainen, som är frontman och sångare och pianist i bandet.
Bandet består förutom honom även av Viktor Turegård på kontrabas och av trummisen Christopher Cantillo.

Musiken beskrivs som en blandning av rock, blues och jazz och rör sig från det våldsamma och aggressiva till det mjukaste viskningar, där man kan höra en knappnål falla.
Texterna är ofta tragikomiska och har en personlig prägel som lyfter fram något allmängiltigt och som därför också blir väldigt drabbande.

Sedan starten 2002 har man släppt 13 album och sakta men säkert har bandet fått en allt större publik. Så sent som i juni i år släppte de ”anti”-midsommarlåten ”Midsommar”.
Franska Trion fick stor uppmärksamhet genom Matti Ollikainens bok Trasiga Toner.
Den handlar om resan från Ullatti i Tornedalen till de stora scenerna - inramat av låttexterna från alla Franska Trions utgåvor.
Men Franska Trion fick sitt största genombrott efter att ha varit ett av husbanden i SVT:s program populära frågesportprogram På spåret.
Bandet säljer numera ofta slut i storstädernas konserthallar - nu intar de scenen i Osaby bibliotek.

Vid 17.30 den 8 november öppnas dörrarna till Herrgård de luxe på Osaby säteri. Från 18 till 20 serveras det middag och kaffe och kaka, och 20.30 börjar konserten med Franska Trion som spelar i två set. Från klockan 22 hålls det en efterfest med dj.

hans nilsson