VÄXJÖ 2023-3-17 KL. 17:22

Konstnär i Växjö antagen till Stockholms Konstsalong

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Konstnären Anders Olsson i Växjö har blivit antagen till Stockholms Konstsalong 25 mars till 2 april. Det är en årlig jurybedömd utställning med konstnärer från hela Sverige.
- Jag tror att jag är den enda från Kronobergs län som har blivit antagen i år, säger en stolt Anders Olsson, 69 år.

Konstnär i Växjö antagen till Stockholms Konstsalong
- När jag blev pensionär visste jag inte vad jag skulle göra. Så jag började måla. Allt det jag hade lärt mig under 40 år som lärare i måleri kan jag nu använda när jag målar mina tavlor, säger konstnären Anders Olsson. Foto: Privat


För runt tre år sedan gick Anders Olsson i pension som 67-åring efter att ha jobbat i 40 år som lärare i bild, teckning och måleri, varav de sista 30 åren som lärare i måleri och 3D-teknik på Linnéuniversitetet.

Under alla dessa år har han lärt ut till andra hur man ska måla. Men när han blev pensionär började han själv att måla.
- Jag har aldrig drömt om att bli konstnär. När jag var ung gick jag på Konstfack, men det var för att jag planerade att bli lärare, förklarar Anders Olsson.
- Nu när jag blev pensionär visste jag inte vad jag skulle göra. Så jag började måla. Allt det jag hade lärt mig under 40 år som lärare i måleri kan jag nu använda när jag målar mina tavlor.
- Jag vet ju vad jag gör när jag målar och jag vet vad som behöver göras för att det ska bli bättre. Planeringen, färgsättningen och kompositionen är jätteviktigt för mig.

Anders Olssons har närmast exploderat som konstnär. Han är mycket produktiv. Det har blivit 150 tavlor sedan han gick i pension. Han målar enbart i olja och mest med natur och människor som motiv.
- Jag har en egen impressionistisk stil som jag vill ska se snabb ut, säger han när han ska beskriva hur han målar.

Hittills har det blivit sju separata utställningar och åtta samlingsutställningar. Han har bland annat ställt ut på Palladium och på Stadsbiblioteket i Växjö. I höst kommer han vara med på Växjö Konstrunda och Vetlanda Konstförening.

Men nu väntar alltså en jurybedömd utställning på Stockholms Konstsalong för Anders Olsson från den 25 mars och till den 2 april. Att han är en av 80 konstnärer som blivit antagen till Stockholms Konstsalong är en rejäl fjäder i hatten och hans största framgång hittills.
- Det här betyder att konstgallerier kan få upp ögonen för mig och att jag kan komma till andra kundkretsar. Det är ju press och konstintresserade på visningarna, säger han.

HANS nilssonBergkvara. Målning av Anders OlssonGemla. Målning av Anders Olsson