VÄXJÖ 2022-11-11 KL. 20:00

Knivrånad av två maskerade män på Seminarievägen mitt på dagen - nu har hovrätten fastställt domen

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Mitt på dagen den 13 mars 2020 utsattes en man för ett rån på en parkering på Seminarievägen i Växjö. Två maskerade män hotade honom med kniv och använde våld.
- Jag var rädd att de skulle använda kniven. Därför gjorde jag inget motstånd, säger offret i förhör.
Den ene gärningsmannen är medborgare i Syrien. Han dömdes i Växjö tingsrätt till fängelse i 1 år och 6 månader för försök till rån och grovt egenmäktigt förfarande. Han yrkar att hovrätten ska frikänna honom - men hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.

Knivrånad av två maskerade män på Seminarievägen mitt på dagen - nu har hovrätten fastställt domen
Det var mitt på dagen på en parkering där det ofta kommer bilar som mannen blev rånad av två maskerade män på Seminarievägen. De hotade honom med kniv och använde våld. Foto: Hans Nilsson

Det var strax efter klockan 16.00 fredagen den 13 mars 2020 som mannen blev överrumplad av två gärningsmän. Så här har han berättat med egna ord i förhör om den traumatiska händelsen.
Han var på väg till sin bil på Seminarievägen och skulle först slänga en påse med sopor. Då såg han två män som stod vid ett hörn till en byggnad.
Först tyckte han inte att det var några konstigheter. När han hade slängt soppåsen såg han att de var maskerade.
Han tänkte först att de skyddade sig mot covid-19. De hade huva och var maskerade med svarta masker. Man såg bara deras ögon. De hälsade på honom.
Sedan såg han att de närmade sig. De bad honom vänta lite. Då såg han också att den ene mannen hade en kniv med ett rött handtag. En vanlig arbetskniv som man använder på lager.

Han tänkte inte springa därifrån eftersom det var mitt på dagen, på en parkering där det ofta kommer bilar.
Det två männen tog tag i honom och frågade vad han hade på sig. Han svarade att han inte hade något. De drog honom åt sidan mot en container och försökte dra in honom i ett hörn där ingen skulle se.
När de drog in honom tog de tag i hans jacka och höll honom mot väggen. Han försökte skrämma dem genom att säga att någon i ett fönster i byggnaden intill såg dem. Båda två höll i honom.
Han var rädd att de skulle använda kniven. Därför gjorde han inget motstånd. Den ena mannen höll kniven i handen.
Kniven var synlig hela tiden medan den andre mannen höll i honom och försökte muddra honom.
Han tänkte hela tiden på kniven och att de kunde uppfatta saker på ett felaktigt sätt om de var påverkade av något.
Plötsligt började han känna något vid sidan av överkroppen, mot revbenen. De drog ner honom på marken och han blev liggande på rygg.
Männen pratade inte så mycket. Han minns inte vilka kläder de hade på sig eftersom han fokuserade på kniven.
De letade i hans fickor och tog den nyckelknippa som han hade på sig. De tog nycklar och låstaggar som tillhör hans arbetsgivare. Sedan sprang de därifrån med nycklarna och låstaggarna som går till fastigheter i Växjö.

Det hela gick fort och det kom inte några bilar eller någon människa till parkeringen. När de sprang därifrån tog han upp telefonen och försökte filma dem, men det råkade bara bli en suddig bild.
Han ringde polisen. Polisen körde sedan en runda med honom för att se om de kunde hitta personerna, men de såg dem ingenstans.
Efter rånet mådde han inte bra psykiskt, men han ville inte bara sitta hemma. På nätterna funderade han över varför han inte hade agerat annorlunda.
Trots att han blev tillsagd att vara hemma från jobbet ville han inte det, eftersom han grubblade mycket över varför han inte hade agerat ytterligare.

Händelsen inträffade en fredag och han gick till jobbet igen på måndagen. Han mådde dåligt under några veckor. Skadan på ryggen kände han av under två veckor. Skadan på handen kände han under en vecka.
Männen hade nästan likadan kroppsform. Den andra var något kortare och lite tjockare. Det var bara en person som ställde frågor om vad han hade på sig. Den som ställde frågor och höll i kniven var den längre av dem och det är den tilltalade. Han är okänd för honom, han har inte träffat honom tidigare.

Offrets jacka blev sönderriven vid rånet. Polisen har undersökt hans jacka och hittat DNA på jackan som man anser kommer från den ene gärningsmannen.
Det finns utlåtande av sakkunnig på Nationellt forensiskt centrum, NFC för att styrka åtalet när det gäller DNA. Analysen visar en blandning av DNA från minst två personer. Resultaten talar extremt starkt för att del av DNA:t kommer från både gärningsmannen och offret.

Gärningsmannen som är i 30-årsåldern och medborgare i Syrien dömdes i Växjö tingsrätt för försök till rån och grovt egenmäktigt förfarande. Påföljden blev fängelse i 1 år och 6 månader.
Han har förnekat gärningarna och hävdat att han inte varit på brottsplatsen, men han har inget alibi för brottstidpunkten.
Nu har han överklagat domen till Göta hovrätt och yrkat att han ska frikännas eller få straffet sänkt. Han har även yrkat att hovrätten ska avslå offrets yrkande om skadestånd eller sänka skadeståndet.
Men hovrätten anser att det genom den bevisning som åklagaren lagt fram är visat att han är en av gärningsmännen. Göta hovrätt fastställer därför domen om försök till rån och grovt egenmäktigt förfarande.

Gärningsmannen dömdes första gången 2018 för ringa narkotikabrott. Den 22 augusti 2019 dömes han för narkotikabrott, rattfylleri och ringa narkotikabrott till skyddstillsyn. Under 2019 fick han åtalsunderlåtelse för ringa narkotikabrott och 2020 dömdes han på nytt för ringa narkotikabrott.

hans nilsson