VÄXJÖ 2023-11-14 KL. 09:15

Kd-politiker blev hotad på grund av Israels flagga

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. KD-politikern Patrik Åkesson blev utsatt för hotfulla och aggressiva propalestinier nyligen i Växjö när han stod med Israels flagga på Storgatan.
När propalestinierna skulle gå till attack mot honom och partikamraten och pastorn Stanley Källner räddades de av polisen.
- Senare såg jag dem stå vid Speakers Corner och skandera ”död åt judarna”, de här personerna hör inte hemma i Sverige, säger Patrik Åkesson, gruppledare för KD i Växjö.

Kd-politiker blev hotad på grund av Israels flagga
Patrik Åkesson, till vänster, och hans partikamrat i KD, Stanley Källner, hade tagit med sig Israels flagga för att markera sitt stöd för Israel efter Hamas terrorattack. Det ledde till aggressiva reaktioner från propalestinier. Foto: Privat


Det hölls en propalestinsk demonstration i Växjö vid Speakers Corner för ett tag sedan.
I samband med det stod Kristdemokraterna en bit därifrån vid Espresso House på Storgatan som de brukar göra på lördagar för att möta väljarna.

Den här dagen hade Patrik Åkesson och hans partikamrat i KD, Stanley Källner, tagit med sig Israels flagga för att markera sitt stöd för Israel efter Hamas terrorattack.
Det tog inte lång tid förrän några propalestinier reagerade på den israeliska flaggan.
- En man med palestinasjal kom fram och undrade varför vi hade Israels flagga med oss och hur vi kunde stötta, som han uttryckte det sionister och barnamördare. Vi förklarade att vi stod på Israels sida, sedan gick han, berättar Patrik Åkesson.
Efter en stund såg Patrik Åkesson två män i 25-30-årsåldern som var klädda i palestinaflaggor och som hade palestinasjal över delar av ansiktet.
- Vi såg hur de trakasserade flera personer på Storgatan, sedan fick de syn på oss. Den ene mannen skulle ge sig på oss för att vi öppet visade att vi står på Israels sida, säger Patrik Åkesson.
- Vi kände oss hotade, de skulle anfalla oss. Så var det, men då kom en polis och palestinierna började springa. Polisen sprang i hundra knyck efter dem längs Klostergatan bort mot Papperian. Jag har aldrig sett en polis springa så snabbt.

När Patrik Åkesson och Stanley Källner skulle gå tillbaka till KD:s kansli som ligger nära Speakers Corner stod ett par hundra palestinier där och demonstrerade.
- Då fick jag syn på de två männen som hade tänkt anfalla oss. De här hätska och aggressiva männen stod där och skanderade ”död åt judarna” eller ”döda judarna”. Vi blev chockade. Står man och skriker sånt då hör man inte hemma i vårt land, anser Patrik Åkesson.

Patrik Åkesson har inte gjort någon polisanmälan. Men han tror att Säpo kan ha det här inspelat och dokumenterat. För Säpo var på plats.
- En Säpovakt frågade mig om jag kunde identifiera de palestinier som skulle anfalla oss. Men de hade ju sjalar som täckte ansiktet.
Den här upplevelsen har satt spår hos Patrik Åkesson. Han blev skrämd.
- Min fru blev orolig när jag berättade vad som hade hänt. Jag tror inte att jag kommer ställa mig med Israels flagga på det viset igen, det är tveksamt, säger han.Hsns nilsson