VÄXJÖ 2023-1-27 KL. 12:15

Karolina brinner för att hjälpa ukrainare i Kronoberg

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. För två år sedan var Karolina Zieniewicz och hennes familj från Polen med i integrationsprojektet Familjekompis på Studieförbundet Bilda där utländska och svenska familjer lärde känna varandra.
Nu har hon själv fått anställning på heltid som projektledare och verksamhetsutvecklare på Bilda och Familjekompis.
Bilda har fått drygt 342 000 kronor för att fortsätta Familjekompis under 2023 på flera orter i Kronoberg - nu med inriktning på ukrainska familjer som flytt kriget.
- Jag är så lycklig, det är så viktigt för mig att hjälpa ukrainare. Nu behöver vi svenskar som vill hjälpa ukrainska familjer, säger Karolina Zieniewicz.

Karolina brinner för att hjälpa ukrainare i Kronoberg
- När jag bodde i Polen kände jag många ukrainare, det är nog därför det är extra viktigt för mig att hjälpa dem här i Sverige, förklarar Karolina Zieniewicz, som jobbar på Bilda och i integrationsprojektet Familjekompis. Foto: Hans Nilsson


Karolina Zieniewicz är ett äkta energiknippe. Hon strålar av glädje och kraft när Lokaltidningen träffar henne. Själv beskriver hon sig som en ganska typisk polsk kvinna.
Hon pratar fort, gestikulerar, och pratar mycket. Ständigt med ett leende på läpparna.
Man slås också av hur bra svenska hon pratar med tanke på att hon bara varit i Sverige fyra år. Det låter perfekt grammatiskt, och hon har stort ordförråd. Kanske hörs det ibland att hon bryter lite och att polskan färgar det svenska språket något, men i övrigt skulle man kunna tro att hon bott i Sverige i 20 år.
- Det är så viktigt att lära sig språket när man kommer till ett nytt land, det är nyckeln till allt, och jag har lärt mig svenska genom att vara med i Familjekompis, förklarar hon.

Karolina och hennes man Damian Zieniewicz och deras nu 7-åriga dotter kom från Warszawa i Polen till Växjö för fyra år sedan. Han hade fått jobb på ett företag i Växjö som han hade jobbat åt som programmerare i Polen i några år på distans.
Först kunde hon knappt någon svenska. Hon kände sig rysligt ensam och trivdes inte alls i Växjö.
- Det är svårt att lära känna svenskar och komma in i en gemenskap. I Polen umgås man efter jobbet och man kan göra spontanbesök hemma hos folk, men här måste man planera in besök i en kalender flera veckor innan, säger Karolina och skrattar.

Men våren 2021 lanserades det nya projektet Familjekompis för integration, av Studieförbundet Bilda och Växjö kommun.
Det matchade ihop familjer som var nya i Sverige med familjer som är etablerade här för att skapa bättre integration och nya vänskaper. Projektet har hjälpt över 1000 familjer att integrera sig i Sverige, 50 av dessa har varit i Växjö kommun.
Karolina och hennes familj nappade på det, och Familjekompis förändrade allt för henne.

Hon och hennes man matchades med Josefine och Andreas Wilson i Växjö och deras två barn som då var åtta och fem år. Familjerna blev goda vänner och Karolina kände att hon äntligen fick chansen att lära sig prata svenska.
- Jag har lärt mig svenska och den svenska kulturen på riktigt genom att umgås med en svensk familj i vardagen. Bara en sådan sak som att baka lussekatter är underbart, jag älskar lussebullar. Vi har ju inte saffran i Polsen, berättar hon.
Under tiden Karolina var med i Familjekompis fick hon idéer till hur Bilda kunde utveckla projektet och göra det ännu bättre. Hon kontaktade Bilda och berättade om sina tankar.

På Bilda insåg man att Karolina brann för projektet och hade bra idéer. Snart hade hon en 30-procentig anställning på Bilda och Familjekompis. Den blev till en 80-procentig och nu är hon på heltid som projektledare på 75 procent och 25 procent som verksamhetsutvecklare. Hon är anställd fram till oktober då Familjekompis slutar för det här året.
Bilda har fått projektmedel på 342 000 kronor från Växjö Kommun och projektet Kronoberg Cares som är finansierat av Europeiska socialfonden, ESF för att kunna fortsätta med Familjekompis.

I år har man som mål att ordna kontakter mellan svenska familjer och familjer som flytt från kriget i Ukraina. Karolina känner att projektet Familjekompis är ännu mer betydelsefullt nu när många ukrainska flyktningar kommit till Sverige.
- Jag identifierar mig med ukrainare. När jag bodde i Polen kände jag många ukrainare som var i Warszawa för att jobba, det är nog därför det är extra viktigt för mig att hjälpa dem här i Sverige, förklarar hon.

Planen är att Familjekompis, som startade nu i januari, inte bara ska finnas i Växjö utan även i Alvesta, Ljungby, Tingsryd, Älmhult och Uppvidinge kommun under våren och sommaren 2023.
- Jag är så glad att vi kan fortsätta det här arbetet. Intresset är jättestort från ukrainska familjer att få träffa svenska familjer. De ukrainska familjer jag pratar med saknar ofta kontakter med svenskar, de vill lära sig svenska och de vill lära sig den svenska kulturen.
- Nu hoppas jag att det finns svenskar som vill hjälpa till. Familjekompis ger ju även en svensk familj nya perspektiv genom att träffa en familj från en annan kultur, påpekar Karolina.

Om man som svensk vill vara med går man in och anmäler sin familj på Familjekompis hemsida och skriver några meningar om sin familj. För att anmäla sig måste man först skapa ett konto på www.familjekompis.nu
Sedan matchas man ihop med en ukrainsk familj utifrån familjekonstellation, intressen och ålder på barnen. Bilda bjuder sedan in till en gemensam första träff på Equmeniakyrkan på Bergövägen i Växjö där Bilda har kontor.
Där bjuder Bilda på middag och familjerna får lära känna varandra och byta telefonnummer för att sedan fortsätta träffas på egen hand. Efter det bestämmer man själv hur man vill utforma sina träffar tillsammans.



hans nilsson


- Jag hoppas att det finns svenskar som vill hjälpa till. Familjekompis ger ju även en svensk familj nya perspektiv genom att träffa en familj från en annan kultur, påpekar Karolina Zieniewicz. Foto: Hans Nilsson



Karolina Zieniewicz strålar av glädje och kraft. Man slås av hur bra svenska hon pratar med tanke på att hon bara varit i Sverige fyra år. Foto: Hans Nilsson