VÄXJÖ 2023-12-8 KL. 18:43

Julkonsert med ”Änglaljus” och Växjö Vocalis

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 12 december är det dags för konserthusturnén ”Änglaljus” att besöka Växjö igen. På Växjö Teater utlovas det julstämning med tenoren John Kluge och saxofinisten Johan Stengård, operasångerskan Negar Zarassi och kören Växjö Vocalis.

Julkonsert med ”Änglaljus” och Växjö Vocalis
John Kluge och saxofinisten Johan Stengård, operasångerskan Negar Zarassi och Daniel Stenbaek i Änglaljus uppträder i Växjö den 12 december. Frida Boisen, Karin Funk och Wulfson Quartet medverkar inte i Växjö. Foto: Pressbild


John Kluge grundade ”Änglaljus” 1993 och han har själv varit med i turnén och producerat den varje år sedan dess. Så här beskriver Johan Kluge känslan som han hoppas ska infinna sig hos publiken när man besöker ”Änglaljus”-konserten:
”Du går mot kyrkan och möts av fladdrande marschaller som vackert lyser upp till stämning i vinter-mörkret. Du möts sedan i entrén av barn som bjuder på pepparkakor.
Fortsätter in i en vacker julutsmyckad konsertsal. Det har kommit imma på fönsterrutorna.En känsla av ett andrum infinner sig. Ljuset går ner och tonerna sätts vid pianot. Procession kommer igång från en kör och en fantastisk melodi vid namn ”Änglaljus” som beskriver, i ord och ton, vad julen handlar om”.

Flera kända gästartister har medverkat i ”Änglaljus” genom åren.
På listan finns bland andra Tommy Körberg, Cyndee Peters, Gladys Del Pilar, Linda Lampenius, Py Bäckman och Sonja Aldén.
I år är gästartisterna Johan Stengård och Negar Zarassi.

Saxofinisten Johan Stengård har en lång karriär bakom sig. Han är en av ABBA:s originalmusiker och en av Sveriges mest uppskattade och efterfrågade instrumentala solister, med ett hundratal konserter per år och framträdanden i Europa, Kina och USA. Johan Stengård har bland annat spelat med artister som Michael Bolton, Celine Dion, Tomas Ledin, Jan Malmsjö, Eartha Kitt, Nelson Riddle, Harry Belafonte, Lena Horne, Tommy Steele, Sammy Davis J:r - och spelat in ett 20-tal soloalbum och varit med i hundratals TV-shower.

Operasångerskan Negar Zarassi är utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hon rör sig fritt mellan genrer som opera, pop, jazz, tango musikal och folkmusik – på tv och på scen. Hon har på senare år gjort sig ett stort namn för den persiska publiken genom sin medverkan tv-programmet Persia’s Got Talent.

John Kluge är själv en internationellt känd tenor. Han utbildades vid Göteborgsoperan och hos hovsångaren Ingvar Wixell i Sverige och den världskände sångcoachen Seth Riggs i Los Angeles.

Musikaliskt ligger hans huvudfokus på populär klassisk musik från Mario Lanza, Andreas Bocelli och Josh Groban.
Johan Kluge uppträder på prestigefyllda företagsevenemang, stora konserthus och för kungafamiljer i Sverige, övriga Europa, i USA, Nya Zeeland, Australien och Sydamerika.

Vid pianot i ”Änglaljus” finns dessutom Daniel Stenbaek och Växjö Vocalis sköter körsången på Växjö Teater där konserten tisdagen den 12 december börjar klockan 19 och pågår till 20.30.

Frida Boisen, Karin Funk och Wulfson Quartet ingår i årets upplaga av ”Ängljus”, men de medverkar inte i Växjö.
Arrangör av ”Änglaljus”-konserten är JK Art Managemant & Communication.

hans nilsson