VÄXJÖ 2023-4-28 KL. 16:56

Jörgen Jönsson: ”Jag rankar det här guldet jättehögt”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Jörgen Jönsson har vunnit guld i VM, OS och SM som spelare - nu har han vunnit SM-guld när han för första gången är huvudtränare för ett lag på elitnivå.
- Jag rankar det här SM-guldet jättehögt, och just nu njuter jag av det, säger Jörgen Jönsson dagen efter att Växjö Lakers vann SM-guld.

Jörgen Jönsson: ”Jag rankar det här guldet jättehögt”
Jörgen Jönsson med en av målgörarna i sista finalmatchen för Växjö Lakers, Victor Stjernborg, och den store målvalktshjälten Emil Larmi. - Han är en guldmålvakt, han har varit fantastisk, säger Jörgen Jönsson. Foto: Josefin Petersson


Inför säsongen 2022-2023 i SHL var det ingen expert som tippade Växjö Lakers som vinnare av grundserien och SM-guldet.

Jörgen Jönsson hade tagit över som huvudtränare för Växjö Lakers 2022 efter Sam Hallam. Tränaren som lett Lakers till SM-guld 2015, 2018 och 2021 och som lämnat klubben för att bli förbundskapten i Tre Kronor.

Det var få som trodde på Växjö Lakers med Jörgen Jönsson som ny huvudcoach.
- Men det kan jag förstå. Det fanns frågetecken att räta ut, och vi har rätat ut de frågetecknen. Jag har haft ett otroligt stöd från teamet i klubben. Växjö Lakers anda lever kvar och målvaktsspelet har varit fantastiskt hela säsongen, säger Jörgen Jönsson.

Växjö Lakers vann grundserien och tog till slut hem SM-guldet efter ett stenhårt slutspel. Experter i media har varit kritiska och tyckt att Lakers spelat tråkig hockey, men det är inget som har bekymrat Jörgen Jönsson.
- Nej, jag har inte lyssnat på några experter eller läst sociala medier. Jag har haft fullt upp med att jobba fram en matchplan ihop med mina kollegor i tränarteamet. Det viktiga är att vinna, och det har vi bevisat att vi kan, förklarar han.
- Vi har spelat ett bra försvarsspel, men jag tror inte att vi hade vunnit guld utan Emil Larmi. Han är en guldmålvakt, han har varit fantastisk. Helt fenomenal. Jag hoppas att vi får behålla honom, säger Jörgen Jönsson.
Som spelare blev det OS-guld 1994 och 2006, VM-guld 1998 och 2006 och fem SM-guld med Färjestad BK. Han har dessutom stått som segrare i SVT:s ”Mästarnas Mästare” på SVT.

Nu har han fått den bästa tänkbara starten som huvudtränare. Frågan är vad han drömmer om nu som tränare.
- Jag är inte den som drömmer. Det gäller att vara i nuet. Jag har korta mål och små målbilder, och jag har två år kvar på kontraktet med Växjö Lakers, klargör Jörgen Jönsson.
hans nilsson


Växjö Lakers store målvaktshjälte Emil Larmi fick Stefan Liv Memorial Trophy som SM-slutspelets MVP, som förste målvakt någonsin. Foto: Josefin PeterssonLagkaptenen Erik Josefsson höjer bucklan för fjärde gången med Växjö Lakers. Foto: Josefin Petersson