VÄXJÖ 2023-3-13 KL. 10:16

Johan på väg mot drömuppdrag - men först ska det bli SM-guld med Vipers

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Johan Schönbeck börjar sitt nya jobb som förbundskapten för Schweiz herrlandslag i innebandy den 1 maj i år - men först ska han försöka vinna SM-guld med Växjö Vipers.
- Vi är otroligt sugna och vi är tillräckligt bra för att nå final, säger Johan Schönbeck, tränare i Växjö Vipers.

Johan på väg mot drömuppdrag - men först ska det bli SM-guld med Vipers
Växjö Vipers är klara för slutspel och har hemmafördel i kvartsfinalen i Fortnox Arena. - Vi är otroligt sugna och vi är tillräckligt bra för att nå final, säger Johan Schönbeck, tränare i Växjö Vipers. Foto: Hans Nilsson


Växjö Vipers är klara för slutspel och har hemmafördel i kvartsfinalen i innebandy i Fortnox Arena.
Laget har en mycket stark säsong bakom sig i Superligan. Särskilt på hösten var man riktigt bra med bara en förlust, borta mot de svenska mästarna IBF Falun.
Samma klubb Växjö Vipers mötte och förlorade mot i SM-finalen i Globen 2017. Den enda SM-final Vipers har spelat i.

Nu ser lagets tränare Johan Schönbeck fram emot kvartsfinalerna den 16-31 mars. I skrivande stund är det inte klart vilket lag Vipers får möta.

Frågan är om Växjö Vipers ska lyckas nå sin andra SM-final. Landslagsspelarna Niklas Ramirez, Ludwig Persson och Markus Jonsson har matchats hårt på grund av VM. Laget har under säsongen drabbats av skador på nyckelspelare som Markus Jonsson och Marcus Ekengren.
- Vi har en mycket hög kapacitet i det här laget, en mycket hög högstanivå. Men om man ska lyckas gå till final måste man också ha en hög lägstanivå, med ett starkt försvar och en bra målvakt, förklarar Johan Schönbeck.
- Vi har en bred trupp och spelarna är otroligt motiverade för att gå till final. Vi är mogna för det här. Tittar man på tidigare lag i Vipers så var det lag som var i SM-final 2017 bra rakt igenom, de kom ju tvåa i grundserien. Det här laget vi har nu är topp-3 av alla lag som Växjö Vipers har haft.

Om Växjö Vipers vinner SM-guld skulle det förstås smälla mycket högt.
- Ett SM-guld skulle betyda en hel del för klubben. Särskilt på marknadssidan, där skulle det bli lättare att fixa sponsorer. Det är ju hård konkurrens om sponsorerna i den här staden med Växjö Lakers, Öster och Växjö DFF.

Frågan är vad det skulle betyda för staden om Växjö Vipers vann. Är Växjö en bra innebandystad?
- Vi måste kanske sikta högre, men Växjö är på väg att bli en riktigt bra innebandystad. Vi har ju Hovshaga och Gransholm också som det går bra för nu, och det kommer vara betydelsefullt för Växjö Vipers med, förklarar Johan Schönbeck.
- Växjö Vipers redan en viktig aktör i Arenastaden. Vi har 800 aktiva spelare i föreningen och en bra bredd med herr- och damlag, och pojk- och flicklag och lag för funktionshindrade. Det är ingen av de andra föreningarna i Växjö som har den bredden.

I maj väntar ett ännu större uppdrag för Johan Schönbeck som förbundskapten för Schweiz herrlandslag. Han bodde i Schweiz i sex år och var där i två omgångar och blev mästare med storklubben Wiler-Ersigen innan han flyttade hem igen 2015.
- Jag är otroligt stolt för att jag får den här chansen. Jag har starka band till schweizisk innebandy. Det har alltid varit ett drömuppdrag att bli förbundskapten för Schweiz, så det är inte pengarna som är det avgörande för mig, slår han fast.
- Sedan har jag inte funderat så mycket på än hur det skulle kännas att möta Sverige i en VM-final. Men det skulle vara sjukt stort att slå Sverige i en VM-final om fyra år.

Han kommer fortsätta ha Växjö som bas och vara på plats i Schweiz sju till tio dar i månaden och bo på hotell i Zurich och Bern. Det är ett stort steg han har tagit från sin hemby Ingelstad. Innebandyn har fört honom ut i världen.
- Ja, det här var inget jag tänkte på när jag var med och startade Ingelstads innebandyklubb 1988, säger Johan Schönbeck och skrattar.

hans nilsson


- Om man ska lyckas gå till final måste man också ha en hög lägstanivå, med ett starkt försvar och en bra målvakt, förklarar Johan Schönbeck, tränare i Växjö Vipers. Foto: Hans Nilsson- Ett SM-guld skulle betyda en hel del för klubben. Särskilt på marknadssidan, där skulle det bli lättare att fixa sponsorer, säger Johan Schönbeck. Foto: Krister Ohlin


Så här spelas slutspelet i innebandy 2023
Kvartsfinaler: 16-31 mars
Semifinaler: 3 April – 17 april
Finaler: 22 April Avicii Arena
– Lag 1-8 i tabellen är klara för kvartsfinal
– Lag placerade på plats 1-4 i grundserien spelar hemma i kvartsfinal 1,3,5 samt 7.
– Lag 1 börjar välja motståndare som är placerade 5-8, där efter 2, 3 och 4
– Kvartsfinaler och semifinaler spelas i bäst av sju matcher.
– Finalen spelas en avgörande match den 22 April i Avicii Arena
Regerande svenska mästare är IBF Falun som har sju SM-guld