VÄXJÖ 2023-5-26 KL. 10:05

Jimmie Åkesson: ”Politikerna i Växjö kunde ha stoppat moskébygget”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Samma dag som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Växjö tog muslimerna det första spadtaget till den nya stora moskén i Araby.
- Det är extremt segregerande med en moské. Politikerna i Växjö kunde ha stoppat bygget, säger Jimmie Åkesson, utan att exakt gå in på hur det skulle ha gått till.

Jimmie Åkesson: ”Politikerna i Växjö kunde ha stoppat moskébygget”
- Jag kände till att det skulle byggas en moské i Växjö. Det byggs moskéer på många ställen och jag tror att det kommer få negativa effekter, säger Jimmie Åkesson, partiledare för SD på sitt besök i Växjö på tisdagen. Foto: Hans Nilsson

Nu under våren är Jimmie Åkesson ute på en turné i landet. Han träffar Sverigedemokraternas distrikt och pratar med medlemmar i partiet om samarbetet med regeringen, partiets position och framtid.

På tisdagen den 23 maj fick Växjö och Kronoberg besök av Jimmie Åkesson.
Det är en händelse som ser ut som en tanke att det första spadtaget i bygget av den nya moskén i Växjö tas samma dag som Jimmie Åkesson besöker Växjö. En moské med minaret och som ska ha plats för 1400 personer samtidigt.
- Jag kände till att det skulle byggas en moské i Växjö, men jag visste inte att det var just idag de började bygga den. Det är inte bra att det byggs så stora komplex. Men det byggs moskéer på många ställen och jag tror att det kommer få negativa effekter, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson anser att många partier är naiva i synen på vad moskéer och stödet till muslimska föreningar kan innebära för samhället.
- Centerpartiet är väl det tydligaste exemplet på det, men båda Socialdemokraterna och Centern har ju haft problem med infiltration av islamister. Jag vet inte vad det beror på, men det är väl naivitet och nån form av liberalism som går överstyr. Båda de här partierna är dessutom folkrörelsepartier och det finns kanske någon koppling där till den muslimska kollektiva rörelsen, säger Jimmie Åkesson.

Trots att Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna tycks vara fiender och stå långt ifrån varandra politiskt förs det då och då fram tankar om att de båda partierna i framtiden kommer ha ett nära politiskt samarbete.
Det är inget Jimmie Åkesson är främmande för.
- Socialdemokraterna är ett maktparti, de bryr sig inte om ideologi. Så vi skulle kunna samarbeta kring olika områden. Det är inte genomförbart nu på kort sikt, men på lång sikt däremot, tror Jimmie Åkesson.
- Men nu har vi ett bra samarbete med Moderaterna, lägger han till.

Jimmie Åkesson verkar ha en positiv syn på gratistidningar. Han minns att Lokaltidningen med danska dagstidningen Politiken som ägare hade utgivning förut i hans hemstad Sölvesborg i Blekinge.

Jimmie Åkesson säger att han känner till Lokaltidningen i Växjö och Alvesta också.
- Det är bra att det finns komplement i den lokala journalistiska bevakningen. Gratistidningar är bra om de innehåller mycket lokalt material, säger Jimmie Åkesson.
hans nilsson


Samma dag som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Växjö tog muslimerna det första spadtaget till den nya stora moskén i Araby. Foto: Hans NilssonPå tisdagen den 23 maj fick Växjö och Kronoberg besök av Jimmie Åkesson. Foto: Hans Nilsson