VÄXJÖ 2023-6-5 KL. 09:25

Jamshid lämnade islam - blev hotad av muslimer: ”De tycker jag är smutsig för jag är kristen”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. När Jamshid Ahmadi kom från Iran till Växjö för åtta år sedan var han shia-muslim - men efter några år konverterade han till kristendomen och då kom hoten genast från upprörda muslimer.
- De kunde inte acceptera att jag hade lämnat islam och blivit kristen. Om vi inte hade varit i Sverige hade de dödat mig, berättar Jamshid Ahmadi, 25 år.

Jamshid lämnade islam - blev hotad av muslimer: ”De tycker jag är smutsig för jag är kristen”
- Jag känner till minst 100 iranier och afghaner i Växjö som har konverterat från islam till kristendomen, men de har inte varit lika öppna med det som jag, förklarar Jamshid Ahmadi. Foto: Hans Nilsson


I flera muslimska länder är det förbjudet att lämna islam. Dödsstraff är ofta obligatoriskt för de muslimer som lämnar islam och konverterar till en annan religion eller förklarar att de är ateister och inte har någon religion alls.
I 22 länder är detta kriminellt och i 12 av dessa är det i princip straffbart med döden att lämna islam: Afghanistan, Iran, Malaysia, Maldiverna, Mauretanien, Nigeria, Qatar, Saudiarabien, Somalia, Sudan, Förenade Arabemiraten och Jemen.

Jamshid Ahmadi kommer från Iran. Där är det islam och shia som gäller.
När han tog steget att lämna islam och konvertera till kristendomen var det förenat med fara även i Växjö och Sverige. Det blev han snart varse.
- Jag är med i Equmeniakyrkan här i Växjö. För mig personligen var det bra att bli kristen, säger Jamshid och fortsätter:
- När jag bodde i Teheran i Iran var man tvungen att vara shia-muslim. De tvingade mig att be till Gud och att fasta, det var mycket prat om helvete och jag kände bara att Gud skulle straffa mig. Men kristendomen handlar mer om kärlek. Gud tar hand om mig och älskar mig.
Däremot var det inte alls populärt bland vissa muslimer i Växjö att Jamshid lämnade islam och blev kristen.
- Det var svårt för folk från Afghanistan och Iran att acceptera det. Det var flera som hotade mig på skolan och det har kommit fram folk till mig på stan och på stationen i Växjö och varit hotfulla. Gud skulle döda mig, och om vi inte hade varit i Sverige så hade de själva dödat mig, sa de.
- De skulle skicka bilder på mig till talibanerna så att talibanerna kunde få tag på mig. Det var folk som hotade mig på Facebook också. Jag polisanmälde det, men polisen sa att de inte kunde göra något, säger Jamshid.
Vid något tillfälle har de till och med varit vid Kringland på Norra Järnvägsgatan i Växjö där Jamshid är delägare och hotat honom.
- De stod utanför och ville prata med mig, de ville inte gå in för de menar att det är smutsigt här eftersom jag är kristen. Men jag är inte rädd för dem. Varför ska jag vara rädd för dem? Vi lever ju i Sverige. Här finns regler. Jag ringer polisen om de gör något, förklarar Jamshid.
- Jag känner till minst 100 iranier och afghaner i Växjö som har konverterat från islam till kristendomen, men de har inte varit lika öppna med det som jag, lägger han till.

Inte heller hans egen pappa i Iran har kunnat acceptera att Jamshid har konverterat till kristendomen. När Jamshid var i Iran för att träffa sin mamma för några år sedan blev han utsparkad ur huset av pappan.
- Min pappa skrek: Gå ut ur mitt hem! Du smutsar ned mitt hem! Det var bara för att jag hade bytt religion och är kristen, berättar Jamshid.

Hans nilsson


- Kristendomen handlar mer om kärlek. Gud tar hand om mig och älskar mig, säger Jamshid Ahmadi. Foto: Hans Nilsson- Jag känner till minst 100 iranier och afghaner i Växjö som har konverterat från islam till kristendomen, men de har inte varit lika öppna med det som jag, förklarar Jamshid Ahmadi. Foto: Hans Nilsson