VÄXJÖ 2023-8-25 KL. 19:21

Jäghagen laddar i nya lokaler: ”Här bygger vi för framtiden”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Jaktia har flyttat från Linnégatan 16 till Mörners väg 108 i Växjö. I tisdags hade vd:n och butikschefen Christopher Jäghagen öppning av den nya butiken och han har stora förhoppningar på det nya läget.
- Vi bygger för framtiden här. Målet är att nästan fördubbla omsättningen, säger Christopher Jäghagen.

Jäghagen laddar i nya lokaler: ”Här bygger vi för framtiden”
- Vi bygger för framtiden här. Målet är att nästan fördubbla omsättningen, säger Christopher Jäghagen, vd och butikschef på Jaktia i Växjö. Foto:Hans Nilsson


När Lokaltidningen gjorde ett besök i de nya lokalerna på Mörners väg i måndags var allt inte klart i affären inför öppningen på tisdagen.
Det var stressigt. Men Christopher Jäghagen sken som en sol ändå.
- Det är jobbigt att flytta en hel affär. Men jag är så glad nu, det känns så bra med de här lokalerna, förklarar han.
Det var i mars 2021 som jaktbutiken Ontarget på Linnégatan i Växjö blev en Jaktia-butik när Christopher Jäghagen kom in i bilden som helt ny delägare.
Två år tidigare hade man lämnat franchisekedjan Jaktia och bytt namn till Ontarget.
Men nu var det alltså återigen en Jaktia-butik med Christopher Jäghagen som vd och butikschef.

Efter två år på Linnégatan 16 tyckte han nu att det var dags att flytta butiken.
Han hittade en bra lokal på Mörners väg 108 och då tvekade han inte. Allt är bättre här, menar han.
- Läget på Mörners väg nära Grand Samarkand är mycket bättre. Jägarna hittar ju till en var man än är. Men vi har allt fler kunder som handlar av vårt outdoor-sortiment.
- De köper bland annat hundfoder, stövlar, skor, fritidskläder, strumpor och västar. Det kan vara hundägare och husbilsägare till exempel, mycket tyskar och danskar, berättar han.
- Här på Mörners väg är det mycket bättre tillgänglighet också. På Linnégatan var det knepigt med parkeringsplatser, men här får vi mycket större parkering. Dessutom är det större lokaler och lättare att hitta hit.

Jakt och fiske är den stora grejen på Jaktia. Men Christopher Jäghagen har breddat sortimentet med hund- och friluftssaker.
- Vi är breda, men nu kommer vi att bli ännu bredare. Vi ska försöka intressera mer vanligt folk med vårt fritidssortiment, det vi kallar för outdoor. Men jaktgevär och ammunition är fortfarande runt 70 procent av vår omsättning, förklarar Christopher Jäghagen.

Nu går Jaktia från lokaler på 400 kvadratmeter till 500 kvadratmeter. På Linnégatan förvarades alla jaktgevär i ett stort bankvalv.
På Mörners väg ska de låsas in i en container på åtta ton. Den byggs in i lokalen, utformad med ett skalskydd i klass 3 med vapen som plockas ut för visning på dagtid och låses in på kvällen.

Christopher Jäghagen har haft bråda dagar med flytten och att sälja ut en del varor till nedsatt pris i samband med det.
Nu laddar han och hans fru Therese Jäghagen, som är anställd i butiken, för att ta emot kunderna.
Det råder inget tvivel om att han tror att omsättningen i butiken kommer öka rejält på Mörners väg.
- Ontarget omsatte 7 miljoner kronor och vi ökade omsättningen till 9 miljoner första året och till 12 miljoner förra året. Målet nu är att öka omsättningen rejält på sikt och att anställa två till inom något år, berättar han.
Förutom hans fru och han själv jobbar det en person på halvtid och en som timanställd i butiken. Christopher Jäghagen är delägare i Jaktia i Växjö ihop med Niklas Sjöfors från Eriksmåla och Janne Kronstedt från Vislanda.
Han har varit jägare och sysslat med fiske i många år. Men Christopher Jäghagen och hans fru kom från helt andra branscher när de gick in Jaktias värld för två och ett halvt år sedan.

Han hade jobbat som servicechef på Atteviks i Nybro och Kalmar och hans fru hade varit på Åhléns-butiker i Kalmar och Växjö i många år.
De har stor nytta av att de är vana att möta kunder varje dag.
- Det krävs lite eftertanke att ta hand om en kund och att sälja i affären, för det vi tjänar pengar på är att sälja tillbehör. En kund kanske behöver uppgradera sitt kikarsikte till exempel, förklarar Christopher Jäghagen.
hans nilsson


Christopher Jäghagen har varit jägare och sysslat med fiske i många år. Foto: Hans NilssonNär Lokaltidningen gjorde ett besök i Jaktias nya lokaler på Mörners väg i måndags var allt inte klart i affären inför öppningen på tisdagen. Men Christopher Jäghagen är glad över att ha flyttat in i nya lokaler. Foto:Hans Nilsson