VÄXJÖ 2022-12-26 KL. 10:20

Inför Skellefteå – Växjö

Av Josefin Petersson

Nio dagar har gått sedan Växjö spelade sin senaste match då man 5–4-besegrade HV71 efter förlängning på hemmais. Under annandagen jagar man sin sjätte raka vinst då Skellefteå väntar på bortaplan i en seriefinal lagen emellan.

Lördagen den 17 december spelade Växjö sin senaste match då HV71 gästade i VIDA Arena. Fajten var sannerligen intensiv, underhållande och dramatisk. Gästerna tog ledningen med 2–0 innan Växjö vände på steken i den andra perioden. Bland annat genom två mål av Robert Rosén. Innan perioden var till ända kvitterade HV71. I den tredje perioden tog Lakers återigen ledningen, som på nytt kvitterades. Ställningen efter den ordinarie speltiden var 4–4 och matchen gick således till förlängning. Efter 1:54 fick HV71 straff, men lyckades inte överlista målman, Adam Åhman. I stället kunde Växjö avgöra 1:34 senare då Lukas Bengtsson prickade in sitt åttonde mål för säsongen.

Segern senast var Lakers femte i följd. Under segerviten har laget smällt in hela 26 (!) mål. Växjö leder alltjämt grundserien, två poäng före tvåan och kvällens motståndare, Skellefteå. Kvällens antagonist är ruskigt formstarka och har faktiskt vunnit 13 (!) raka matcher i SHL, vilket är ett nytt klubbrekord. Dessutom har man hållit nollan i sina två senaste fajter mot Oskarshamn (4–0) och Rögle (3–0).

Kvällens möte mellan Skellefteå – Växjö blir det tredje för säsongen. I den första fajten, som spelades i Skellefteå Kraft Arena, vann gästerna med 3–1 efter mål av Erik Josefsson, Joel Kellman och Hugo Gustafsson. I slutet av november drabbades man samman i VIDA Arena, där Växjö tappade sin 1–0-ledning med fyra (!) sekunder kvar av matchen. Skellefteå vann sedan under straffläggningen.

Fjolårssäsongens möte lagen emellan:
03-03-22 | Skellefteå – Växjö 4–3 OT
01-03-22 | Växjö – Skellefteå 3–2
18-11-21 | Skellefteå – Växjö 5–3
14-10-21 | Växjö – Skellefteå 3–6

Som synes vann Skellefteå tre av fyra inbördes fajter under fjolårssäsongen. Årets ställning i matcher är just nu 1–1. Frågan är vilket av lagen som tar ledningen under måndagskvällen?

Efter julledigheten kan vi inte få en mer intressant start än en seriefinal mellan formstarka Växjö och Skellefteå. Lyckas Lakers bryta tabelltvåans 13 matchers långa vinstsvit? Det är den stora frågan. Lägg därtill att Skellefteå vunnit nio raka hemmamatcher och Växjö åtta raka bortabataljer. Någon av dessa monstersviter kommer således brytas i afton. Tillställningen i afton har verkligen alla ingredienser för att bli en sevärd ishockeymatch.

Kvällens match spelas i Skellefteå Kraft Arena med nedsläpp 18:00.

Visste du att…

… nyförvärvet, Kalle Kossila, gjort elva mål på tio matcher. Lägg därtill fem målgivande passningar.

… senast Växjö förlorade en match var mot just Skellefteå den 29 november.

… två backar toppar lagens interna poängliga. Jonathan Pudas i Skellefteå och Joel Persson i Växjö.

… Kalle Kossila har gjort mål i sex raka matcher.