VÄXJÖ 2022-12-30 KL. 13:24

Inför HV71 - Växjö

Av Josefin Petersson

JÖNKÖPING. Växjö studsade tillbaka senast då man vände 1-3 till 5-3 hemma mot Timrå. Under fredagskvällen jagar man sin andra raka trepoängare då man gästar rivalen HV71 i säsongens tredje smålandsderby lagen emellan.

Under annandagen föll Växjö med 0-3 i seriefinalen borta mot Skellefteå. Man tappade också förstaplatsen i grundserien. Sedan dess har man dock återtagit serieledningen då man under onsdagen lyckades besegra Timrå på hemmais med 5-3.

Växjö tog ledningen i matchen redan efter drygt tre minuters spel. Gästerna lyckades dock vända på steken innan den första perioden var slut. Sedan utökade Timrå sin ledning till 3-1 i mitten av mellanakten. Lakers reducerade några minuter senare och ställningen var 2-3 inför den tredje perioden. Väl i slutakten svarade Växjö för en mäktig vändning. På bara drygt tre minuter i början av perioden smällde hemmalaget in tre mål. Därefter orkade gästerna aldrig resa sig. Hardy Häman Aktell noterades för två av hemmamålen. Övriga prickades in av Tobias Reider, Brian Cooper och Dan Sexton.

Jakten på nya poäng fortsätter redan under fredagskvällen då Växjö gästar HV71 i säsongens tredje smålandsderby lagen emellan. De tidigare har slutat med en varsin hemmavinst. HV71 vann det första mötet med 5-2 och Växjö det senaste, som för övrigt spelades för mindre än två veckor sedan, med 5-4 efter förlängning.

Under fjolårssäsongen möttes Växjö och HV71 aldrig då Jönköpingslaget spelade i HockeyAllsvenskan. Däremot drabbades man samman fyra gånger säsongen innan dess. Då vann Växjö tre av fajterna och tog poäng i den enda förlustmatchen.

Inför kvällens match ligger HV71 näst sist i tabellen då man spelat in 32 poäng på 28 matcher. Man är tre poäng före jumbon, Malmö, och har fyra poäng upp till tolfteplatsen, som innebär säker mark. Jönköpingslaget har även åkt på stryk i fem raka bataljer. Det skall dock tilläggas att tre av nederlagen först kommit efter förlängning.

HV71 har en förmåga att höja sig mot Växjö. Det såg vi inte minst i säsongens första smålandsderby då laget stormade fram till en 5-0-ledning redan efter drygt 24 minuters spel. Lakers kommer såklart revanschsugna till Jönköping och denna gång vill laget kommer ut starka och till slut segra i Husqvarna Garden.

Årets sista match kan knappast bli bättre än ett smålandsderby mot rivalen HV71. Nu går vi för ytterligare en trepoängare och den nionde bortavinsten på de tio senaste fajterna. Det kommer bli tufft, men tillsammans är allt möjligt!

Kvällens match spelas i Husqvarna Garden, Jönköping, med nedsläpp 19:00. Visste du att…

… Växjö vunnit åtta av sina nio senaste bortamatcher.

… HV71 endast vunnit två av sina åtta senaste hemmamatcher.

… Växjö gjort 31 mål på sina sju senaste matcher.

… HV71 endast gjort ett mål under sina två senaste matcher.

… Växjö föll i sin senaste bortamatch med 0-3 och HV71 föll med samma siffror i sin senaste hemmamatch.

Källa: vaxjolakers.se