VÄXJÖ 2023-1-12 KL. 10:45

Hungrig man stal sallad på Ica - åtalas för ringa stöld

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En 30-årig man från Växjö som är medborgare i Somalia upptäcktes med att stjäla bestick, sallad och en keps till ett totalt värde av 258 kronor på Ica Maxi Stormarknad på Hejaregatan i Växjö. Nu åtalas mannen för ringa stöld.

Hungrig man stal sallad på Ica - åtalas för ringa stöld
När han vägde salladen såg han att han inte skulle ha råd med den och bestämde sig då för att ta den utan att betala. Foto: Pixabay


En polispatrull befann sig inne på Ica Maxi på Hejaregatan med anledning av ett annat ärende när civila väktare kom fram till dem med en person de gripit för ringa stöld.
Mannen hade setts passera sista betalningsmöjlighet utan att betala för varorna som hade ett värde av 258 kronor.
Han uppger själv att han gick inne på Ica Maxi och var hungrig. Så han tänkte att han skulle hämta mat. Han hämtade maten och lade den i sin väska. Sedan gick han bort till kepsarna, och tog på sig en ny keps och lämnade sin gamla eftersom den var gammal.

Han berättar att han inte hade råd med den nya och uppger att han sedan gick till kassan och gick ut. När han var precis vid dörren ut blev han stoppad av väktarna.
Mannen berättar att han hade tänkt gå in på Ica för att köpa grillad kyckling för 25 kronor, men den var slut. Han hade haft råd med den, men allt annat var dyrt och han ville ha mat som han kunde äta direkt så han tog sallad. När han vägde salladen såg han att han inte skulle ha råd med den och bestämde sig då för att ta den utan att betala.

Mannen åtalas för ringa stöld. Ärendet väcktes av åklagarkammaren i Växjö och målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag var 30 dagsböter à 50 kronor, eller med andra ord: 1500 kronor.
Dessutom yrkar Växjö Stormarknad Ab på skadestånd av från mannen med 256 kronor som ersättning för förstörda varor. På beloppet yrkas ränta från dagen för brottet till dess full betalning sker.


hans nilsson