VÄXJÖ 2023-9-8 KL. 18:30

Hundratals manifesterade i Växjö mot ny lag om papperslösa

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Ett par hundra personer manifesterade på fredagen i Växjö mot lagförslaget om anmälningsplikten som Tidöpartierna vill införa.
Eller angiverilagen som kritikerna kallar det. Kommunalrådet Maria Garmer i Vänsterpartiet i Växjö är en av dem.
- Det finns ett starkt och tydligt motstånd mot lagförslaget hos partier, fackförbund och organisationer. Men jag tror inte att det är juridiskt möjligt att den här lagen går igenom, säger hon.

Hundratals manifesterade i Växjö mot ny lag om papperslösa
Flera organisationer vars medlemmar kan beröras av lagen deltog i manifestationen i Växjö. Det finns ett starkt och tydligt motstånd mot lagförslaget hos partier, fackförbund och organisationer,enligt Maria Garmer (V). Foto: Hans Nilsson
Regeringens och SD:s lagförslag innebär att offentliganställda ska ha skyldighet att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas utan uppehållstillstånd i Sverige.
Hos partierna i opposition i riksdagen, i en del organisationer och i flera fackförbund vars medlemmar skulle beröras av lagen tycks motståndet vara stort.
Man befarar att det blir ett samhälle där utsatta människor av rädsla för att anges avstår från att söka vård eller gå i skolan. Där människor ställs mot varandra och rädsla och misstänksamhet dominerar.
Vid Speakers Corner i fredags vid 16.30 var det stor uppslutning innan man gick tillsammans längs Storgatan och ned till Vattentorget. Man samlades kring parollen: "Vi anger inte - manifestation mot lagförslaget".
Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Sveriges lärare, Kommunal, Akademikerförbundet SSR, Sveriges Ingenjörer, DIK, Vision, MÄN, Styrelsen i Växjö Kommuns psykologförening och Sveriges skolledare Växjö var representerade.
På Vattentorget höll sedan Maria Garmer (V), Henrietta Serrate (S), Magnus P. Wåhlin (MP) och Anders Bengtsson (C) tal.
Maria Garmer menar att lagen bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter eftersom papperslösa i praktiken skulle förvägras rätten till vård och skola.
- Lagförslaget betyder att offentligt anställda måste ange papperslösa och bryta både mot sin yrkesetik, och mot barnkonventionen och sekretesslagen. Det skulle skapa ett ännu större skuggsamhälle och större utanförskap än idag, säger Maria Garmer.
Frågan är vad man ska göra med de människor uppehåller sig i Sverige utan tillstånd. Maria Malmer Stenegard (M), migrationsminister, menar att det handlar om 100 000 personer som kan befinna sig i Sverige utan tillstånd och att den siffran ökar. Enligt migrationsforskaren Jacob Lind är det svårt att räkna på en sådan sak.
- Vi i Vänsterpartiet vill ha en mer rättvis asylprövning, och en annan migrationspolitik. De här människorna som är papperslösa har ingen möjlighet att återvända till sina hemländer på grund av situationen där, anser Maria Garmer.
- Med en rättvis asylprövning kan de papperslösa som har rätt till det få permanenta uppehållstillstånd. Då kan de människorna också få en chans att komma in i samhället, lägger hon till.
Det var stor uppslutning vid Speakers Corner innan man gick tillsammans till Vattentorget där det hölls tal. Foto: Hans Nilsson