VÄXJÖ 2023-9-7 KL. 10:20

"Hösten är full av möjligheter"

Av Josefin Petersson

”Sverige har vunnit Melodifestivalen åtta gånger, sju gånger om man inte räknar med den senaste.”


Jonas Berg, krönikör. Foto: PressbildVi var på promenad till en kompis, jag och min dotter, när jag fick lite bakgrundsinformation om Eurovision. Oftast jobbar jag med källkritik, men inte i de här sammanhangen. Samtalets natur är viktigare än grad av sanningshalt här. Så jag låter påståendet leva vidare för nu.

Jag erkänner mig dåligt inläst på Eurovision, men att ducka detta enorma spektakel helt är omöjligt förstås. Jag vet exempelvis att medan Sverige visserligen inte är ett av Europas allra största länder, så är det ingen slump att vårt land är framgångsrikt på området. Enskilda händelser kan ske slumpmässigt, men återkommande segrar och hållbar framgång finns det recept för.

För Sverige som land har satsat hårt. Vi har haft eldsjälar som gjort det möjligt och utvecklat ett system som satsats på, som har byggt grunden som gör att vi kommer vinna igen, kanske inte nästa år, men ganska snart. Vi har en vilja, en vision, en struktur, en ihärdighet, allt för att göra systemet lite vassare hela tiden. Och kraften att genomföra detta om och om igen. Det är hemligheten.

Det är här jag tar ansats inför hösten. Att satsa hårt på att fortsätta bygga starka rutiner för mig och de mina. Jag blickar nödvändigtvis inte på andra platser eller andra människor och tänker att där minsann, där har dom det bra. Gräset är långt ifrån alltid inte grönare på andra sidan. Det du vet med säkerhet är däremot att det blir grönare där du vattnar det. Var lägger du din kraft och energi?

Hösten är en årstid som inte bara förbereder oss inför den annalkande vinterns kyla, mörker och i våra trakter, blask på vägarna. Den tycks också komma som en överraskning varje år, är det så här vi lever våra liv halva året? Inomhus och med en gnagande känsla om att livet kunde varit annorlunda om vi fötts i eller för delen flyttat till sydligare breddgrader?

Rolling Stones sjunger i låten Gimme Shelter att ”War, children, It’s just a shot away”. Så långt behöver vi inte gå, men det säger lite om inställningen. När vi matas med mediala intryck där världen dagligen tycks gå ett steg närmare avgrunden, är det inte konstigt att vårt humör svänger i takt med att mörker och kyla blir en realitet. Men, Rolling Stones sjunger också, i samma låt: ”I tell you love, sister, It’s just a kiss away”. Vi är (nästan) aldrig längre ifrån lycka eller en tillfredsställelse än att arbeta metodiskt mot den.

Vi har ett val. Att se det goda med där vi befinner oss, att nyttja dessa goda sidor och komma till ro med dess utmaningar, men också att hjälpa varandra.

Fortsätt vattna de platser du gillar att vara på, tillsammans med människor som du bryr dig om just för att de bryr sig om dig. Då kan hösten till stor del komma att fyllas av årstidens godbitar: promenader med färggranna löv seglandes ner mot oss under promenaden i höstsolen, en god TV-serie med ostbricka eller något annat. En höst av möjligheter.