VÄXJÖ 2024-5-17 KL. 17:30

Gowenius ställer ut i Gårdsby

Av Hans Nilsson

GÅRDSBY. Lördagen den 18 maj klockan 16-18 är det vernissage på en minnesutställning på Hantverkshuset i Gårdsby, 15 kilometer nordost om Växjö.
Det är över 150 mindre målningar och skisser som ställs ut gjorda av Rudolf Gowenius (1896-1960).
Utställningen visas klockan 14-17 fredagar, lördagar och söndagar fram till och med den 16 juni.

Gowenius ställer ut i Gårdsby
Det är 150 mindre målningar och skisser som ställs ut i Gårdsby gjorda av Rudolf Gowenius (1896-1960). Foto: Privat


Rudolf Gowenius målade, tecknade, gjorde grafik och var författare.
Han var känd för sina fresker och sammetsmålningar som finns i kyrkor både i Sverige och i Frankrike och han är representerad bland annat på Nationalmuseum, Norrköpings konstmuseum och Uppsala universitetsbibliotek.

Rudolf Gowenius föddes i Öjebyn i Norrbotten 1896 och läste sedan på Konstakademin i Stockholm och på Académie Moderne i Paris.
Efter det reste han till Tyskland och arbetade med grafik, och blev ett namn där. Han flyttade till Paris 1923 och bosatte sig i Montparnasse, där konstnärer och artister från hela världen samlades, men ordnade sedan en ateljé i Montmartre istället.

Rudolf Gowenius utvecklade en egen teknik för lasyrmålning på sammet, där lystern i både material och färger bibehålls.
Han arbetade med Paris ärkestifts arkitekt som gav honom uppdrag i kyrkor, kloster och katolska kyrkorum. Men han gjorde även profana utsmyckningar i restauranger och barer.
Rudolf Gowenius gifte sig 1930 med Maya Bromberg. Eftersom hon var av judisk börd lämnade de Frankrike 1939 och for till Sverige - innan tyskarna ockuperade Paris den 14 juni 1940.

De bosatte sig först hos hans bror Kurt Gowenius i Gårdsby. Efter en kort tid gick flytten till Gamla stan i Stockholm och när kriget var över återupptog paret livet i Paris.
Rudolf Gowenius gjorde egna resor med motorcykel i Sydeuropa och Marocko, och skapade en mängd teckningar och skisser till målningar. Han arbetade fram till sin död 1960.hans nilsson


Rudolf Gowenius gjorde resor med motorcykel i Sydeuropa och Marocko, och nskapade en mängd teckningar och skisser till målningar. Foto: PrivatUtställningen visas klockan 14-17 fredagar, lördagar och söndagar fram till och med den 16 juni. Foto: Privat