VÄXJÖ 2023-6-9 KL. 19:48

Gängkriminell i Araby hotade polisman: ”Jag har också en ’gun’ och du har en adress”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En av de ledande gängfigurerna i Araby i en konstellation med mycket vapen och narkotika uttalade ett grovt hot mot en polis vid ett ingripande i Växjö.
Araby-mannen dömdes i tingsrätten till fängelse för hot mot tjänsteman och ska betala skadestånd till polismannen.
Efter att Araby-mannen överklagat domen har nu hovrätten slagit fast att domen ska gälla.

Gängkriminell i Araby hotade polisman: ”Jag har också en ’gun’ och du har en adress”
”Du kan vara snäll nu bara för att du har en bricka och en ’gun’ men jag är inte rädd för dig, jag har också en ’gun’ och du har en adress”, sa Araby-mannen och såg polisen i ögonen och höll upp ett finger mot honom. Foto: Hans Nilsson


Det var när polisen stoppade en bil den 10 september 2022 på Hejaregatan i Växjö som man påträffade Araby-mannen sittande på passagerarplatsen i bilen.
Mannen, som är i 20-årsåldern, hade bara någon månad innan den här händelsen blivit frigiven från fängelse efter en dom för grovt vapenbrott.
Nu gick bildörren inte att öppna. Polismannen slog då sönder rutan och drog ut Araby-mannen ur bilen och satte honom på rumpan och satte sig själv på knä framför honom.

Det var då Araby-mannen sa så här, enligt polismannen: ”du kan vara snäll nu bara för att du har en bricka och en ’gun’ men jag är inte rädd för dig, jag har också en ’gun’ och du har en adress”.
Samtidigt som han sa det till polismannen tittade han honom i ögonen och höll upp ett finger mot honom, och svor en massa och kallade honom för ”snuthora”, enligt polismannen. Araby-mannen anser att polisen ljuger. Han menar att han blev upprörd på grund av polisens beteende mot honom. Men han medger att han kanske använde skällsord mot polismannen, dock inte de ord polisen säger att han har sagt.
Två vittnen som är poliser såg delar av ingripandet på avstånd. Den ene var ledig den dagen.
Efter att ha parkerat sin bil kom han fram till platsen för ingripandet någon minut efter att själva stoppet gjorts.
Där såg han att en av personerna som funnits i bilen låg på mage på marken och att det var Araby-mannen. Han var 10-15 meter därifrån och hörde att mannen höjde rösten och upplevde att han var uppe i varv.

Polisen tyckte att han hörde honom säga något om att ”du vet inte vem jag är” och något om en ”gun”. Uttalandet om ”gun” blev konkret i hans ögon. Detta eftersom han vet att mannen är ledande i Araby i en konstellation med mycket vapen och narkotika och att han precis blivit frigiven från fängelse efter ett grovt vapenbrott.
Det andra polisvittnet jobbade vid tillfället som yttre befäl och ledde denna insats. Hon såg att det blev stökigt vid hanteringen av Araby-mannen, att han måste läggas ner på marken och att han blev sprayad med pepparspray.
När hon satt i polisbilen hörde hon att Araby-mannen hotade polismannen och skrek något om att han hade en ”gun”. De befann sig bara några meter ifrån henne. Mannen var aggressiv och hon märkte att polismannen blev påverkad av det som skreks. Senare berättade polismannen närmare vad Araby-mannen hade sagt.
Araby-mannen åtalades för hot mot tjänsteman och ringa narkotikabrott som ska ha inträffat under pågående övervakning. Han är även aktuell i ett annat mål för grovt vapenbrott och narkotikabrott som också ska ha inträffat under pågående övervakning.
I Växjö tingsrätt fäste man stor vikt vid de två vittnenas berättelser. Man ansåg att det stärkte trovärdigheten att de inte är helt samstämmiga i vad de har uppgett.
Tingsrätten ansåg att det var ställt utom rimligt tvivel att Araby-mannen hade uttalat sig på det sätt åklagaren påstått och att gärningen ska bedömas som hot mot tjänsteman.

Han dömdes i tingsrätten för hot mot tjänsteman och till fängelse i en månad. Dessutom ska han betala ett skadestånd på 10 000 kronor till polismannen för kränkning.
Mannen döms också för ringa narkotikabrott eftersom han använt tramadol. Han överklagade domen och yrkade att hovrätten ska frikänna honom från ansvar för hot mot tjänsteman och avslå polismannens skadeståndsyrkande.
Men en enig hovrätt instämde i tingsrättens bedömning. Araby-mannen ska därför dömas för hot mot tjänsteman. Även i fråga om skadestånd gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten.
Mannen säger att han vill lämna det kriminella livet. Han förnekar att han är med i ett gäng eller i kretsar där det finns vapen och narkotika eller att han skulle vara en ledande person i sådana kretsar i Araby. Men han vistas i kretsar där det förekommer allvarlig brottslighet. Han finns under sju avsnitt i belastningsregistret sedan 2018 och dömdes första gången vid 15 års ålder till ungdomsvård och ungdomstjänst för rån och stöld.
Under 2019 dömdes han för fyra fall av ringa narkotikabrott och 2021 dömdes han två gånger för ringa narkotikabrott.
Den senaste domen är från den 8 mars 2022 då han dömdes för grovt vapenbrott till fängelse ett år och tre månader. Han frigavs villkorligt den 19 augusti 2022 med en återstående strafftid om 152 dagar. Prövotiden löper ut den 19 augusti 2023.
hans nilsson