VÄXJÖ 2024-1-15 KL. 20:00

Från UF-företag med grillsås till begagnade bilar för flera miljoner

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. De var tre kompisar som drev UF-företag på gymnasiet och sålde grillsås för tre år sedan - nu omsätter Albin Sundh, Imad Tabikh och Leo Janén flera miljoner kronor med företaget Cars Agency AB i Växjö.
- Utan UF hade vi troligen inte varit företagare nu, säger de tre 21-åringarna som köper och säljer och förmedlar begagnade bilar på Cars Agency.

Från UF-företag med grillsås till begagnade bilar för flera miljoner
I november 2021 registrerade de Cars Agency AB som köper och säljer och förmedlar begagnade bilar. Nu omsätter Leo Janén, Imad Tabikh och Albin Sundh flera miljoner kronor. Målet är att omsätta 20 miljoner kronor 2025. Foto: Hans Nilsson


Fler elever än någonsin på gymnasiet driver UF-företag i Kronobergs län, enligt ny statistik från Ung Företagsamhet (UF) vilket man kunde läsa om nyligen i Lokaltidningen.
Elever får starta och driva riktiga företag och träna på samarbetsförmåga, problemlösning, initiativrikedom och kreativitet.

Veronica Anderberg, regionchef på Ung Företagsamhet Kronoberg, tror att eleverna får en kick av att testa att driva företag och att de har nytta av det i ett framtida arbetsliv. Forskning visar också att de som drivit UF-företag oftare startar eget företag.

Albin Sundh, Imad Tabikh och Leo Janén i Växjö är tre tydliga exempel på att det kan stämma. De gick i samma klass på det treåriga teknikprogrammet på Teknikum 2018 till 2021. Där var det obligatoriskt att läsa kursen i Ung Företagsamhet.
Albin, Imad och Leo blev kompisar och startade och drev UF-företag Sauzo tillsammans under ett läsår.
- Vi tog fram en egen grillsås i vårt UF-företag, min pappa är kock och vi fick lite hjälp av honom, berättar Albin.
Tanken var att de skulle vara ute och visa upp sitt företag och låta folk smaka på grillsåsen.

De hann delta i en UF-mässa som hölls i Vida Arena i samband med Växjö Lakers hemmamatch mot Rögle den 11 februari 2020.
- I pauserna i matchen var det många Lakersfans som provsmakade vår grillsås, de sa att de skulle köpa av oss efter matchen. Men Lakers förlorade, och fansen var så besvikna efter matchen att de inte stannade och handlade av oss. Men Rögles fans vara desto gladare, så de köpte av oss istället, minns Imad.
Albin, Imad och Leo fick smak på det här med företagande när de drev UF-företaget med grillsåsen. De insåg att det var något de var bra på.
- Med UF får man ju en möjlighet att göra något eget i skolan, att hitta sin egen grej, säger Leo.
- Man lär sig också att det inte är så svårt som man kan tro att sälja något, säger Imad.

Så när de hade slutat gymnasiet bestämde de sig för att starta ett företag tillsammans. Men det handlade inte om grillsåser utan om begagnade bilar.
- Alla tre är bilintresserade, vi pratade mycket om bilar när vi gick på gymnasiet och vi köpte bil så fort vi hade tagit körkort när vi var 18 år. Så det är ett gemensamt intresse som blir till ett företag, förklarar Albin.
- Jag hade EPA-traktor på gymnasiet. Innan det höll jag på mycket med mopeder. Jag köpte och sålde mopeder, och jag tyckte det var roligt, berättar Leo.
- När vi hade UF-företag märkte vi att vi kompletterar varandra och jobbar ihop som ett team, vi är starka tillsammans, lägger Imad till.

I november 2021 registrerade de Cars Agency AB, där de är delägare med lika stor andel, och fick ett lån av Almi på 100 000 kronor.
Verksamheten går ut på att köpa och sälja och förmedla begagnade bilar och att utföra rekond. I huvudsak ansvarar Leo för ekonomin, Albin har hand om säljbiten och Imad är ansvarig för marknadsföringen.
- Vi ville börja med en billigare bil. Den första bilen vi sålde var en Golf från 2000. Vi köpte den på en bilauktion på nätet för 12 000 kronor. Jag tog tåget till Stockholm och hämtade den, sedan sålde vi den för 23 000 kronor, förklarar Leo.

Under den första tiden höll de till hemma hos Imads föräldrar och sålde bilar på en gästparkering. Det har gått av bara farten för dem och de behövde snart ett kontor och lokaler för bilarna.
De hittade en lagerlokal på Sänneholmsvägen 11 på Ekebergs Industriområde, strax söder om Växjö. Där hyr de in sig på totalt 350 kvadratmeter - och verksamheten går lysande.
Bilarna köper de oftast på Blocket eller på bilauktioner. När de ska sälja bilarna kan de ibland få såna här kommentarer:
- Är det din pappas företaget? Eller är det ett familjeföretag? Men många tycker också att det är roligt att vi är så unga, berättar Albin.

De har gått från att sälja en Golf av årsmodell 2000 till Volvo V70 och BMW och en omsättning på runt 5, 5 miljoner första året till 8 miljoner kronor det andra. Men de är långt ifrån nöjda med det.
- Under en bra månad kan vi omsätta en miljon. Vi hade egentligen ett högre mål än 8 miljoner, vi märker ju att potentialen finns, säger Leo.

I maj i år flyttar Cars Agency till Östregårdsgatan 51 nära Fagrabäcksrondellen och tar över en del av Mekonomens lokaler. Det är nästan inne i stan i Växjö.
- Vi vill ju synas, och då är det läget mycket bättre än det vi har nu. Där får vi mer plats utomhus för bilarna också. Målet är att vi ska omsätta 20 miljoner under 2025 tack vare flytten dit, säger Albin.

Livet leker för de här unga grabbarna.
- Att jobba med det här företaget känns som en fritidssysselsättning, som en rolig hobby, säger de tre 21-åringarna.
hans nilsson


Imad Tabikh, Leo Janén och Albin Sundh drev UF-företag ihop på gymnasiet för tre år sedan. Nu har de företaget Cars Agency AB i Växjö som omsätter flera miljoner kronor genom att köpa och sälja och förmedla begagnade bilar. Foto:Hans NilssonImad Tabikh, Albin Sundh och Leo Janén tar över en del av Mekonomens lokaler i maj i år. Foto: Hans Nilsson