VÄXJÖ 2022-6-28 KL. 16:55

Från hakkors till hashtags

Av Thomas Edgren

Växjö. Nålmärken och pins har alltid varit ett bra sätt att sprida opinion. Pins i mängd och kvalitet visas just nu på Det fria ordets hus i Växjö konsthall.

Från hakkors till hashtags
Pr för Kinas ledare Mao Zedongo. Detta är världens mest tillverkade nål som trycktes upp i jätteupplaga 1966 i samband med kulturrevolutionen i Kina. Foto: Thomas Edgren

Det är journalisten Christer Nordmark, som under många år samlat ”pins med budskap” och som nu väljer att visa delar av sin samling.
Märkena, de flesta i lättmetall, visar hur symbolernas opinionsbildande kraft haft en bra placering på våra jackkragar, skjortor eller t-shirts under flera decennier.
- Inget är så effektivt för att få ut sitt budskap som en pin på en jacka. Det finns onda symboler, som hakkors, och det finns positiva budskap som den hashtaggande ”meetoo-rörelsens” och det finns märken som slår ett slag för freden. Vi har många exempel på hur ett budskap snabbt spridits och slagit igenom på detta sätt. Som ”Rör inte min kompis” och ”meetoo”, menar Christer.

I utställningen har han delat upp märkena i olika kategorier. Vissa finns som original i montrar, andra är kopierade på informationstavlor med informativ text. Vissa är pr-knappar för stora makthavare, vissa pins framhäver kvinnorörelsen och vissa knappar har politisk anknytning.
Det äldsta märket Christer har gör pr för första maj 1905. Det har kommit ett nytt första majmärke varje år, och Christer har en hel del av dem. Så det skiljer alltså över 100 år på hans första och senaste märke.
- Intressant tycker jag ”Rör inte min kompis” är. Det var ett gäng franska invandrarstudenter som 1984 ville få folk att hålla ihop för att mota rasism. De började trycka upp ett märke av en handflata och gå omkring med. Fler och fler ville visa att de ställde upp i kampen mot rasism och började bära märket. Till slut lyckades de få franska kändisar att bära märket. Rörelsen spred sig sedan över hela Europa och märket finns nu med text på många olika språk, konstaterar Christer som tycke att det är intressant och givande att sätta in varje märke i sitt historiska eller politiska sammanhang.
Utställningen pågår hela sommaren och besökarna har möjlighet att skapa sina egna pins på plats.Thomas Edgren


Pins med fredsbevarande budskap har alltid varit populära att bära. Foto: Thomas EdgrenTvå pins med budskap som knyter an till kvinnors rättigheter. VAMP var en organisation mot pornografi med säte i Växjö på 1980-talet. Foto: Thomas Edgren